ΔΗΣΥ: Η θέση του Προέδρου και της ΚΔ για την ΑΟΖ, είναι καταγεγραμμένη διεθνώς

Όχι μόνο κατοχυρώνει διεθνώς τα δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ., αλλά η πολιτική Αναατασιάδη προχωρά και στην έμπρακτη ενάσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου:

“Στην πράξη τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξασφαλίσει τη διαρκή στήριξη της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε., των Η.Π.Α. και πολλών άλλων σημαντικών δυνάμεων στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. Αυτό μαρτυρούν εν καιρώ τοποθετήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α., του πρόεδρου της Γαλλίας Ε.Μακρόν, του Φόρεϊν Όφφις κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, η πολιτική του Προέδρου εξελίχθηκε επιτυχέστατα μέσα από ένα πλέγμα διεθνών τριμερών συμφωνιών συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη, με επίκεντρο όχι απλώς τη διασφάλιση, αλλά και την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου.

Περισσότερο όμως αυτό καταγράφεται στην απρόσκοπτη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών και των εργασιών των εταίρων μας-ενεργειακών κολοσσών μέσα στην Α.Ο.Ζ. για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Κάποιοι σκόπιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν χτεσινή αναφορά του Προέδρου στις αντιφατικές και αστήρικτες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι, δήθεν, προασπίζεται «δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, ως τη θέση του. Όμως η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, ενώ πάνω σε αυτή τη θέση στηρίζεται στην πράξη η ίδια η πολιτική του που φέρνει τα απτά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Και η θέση, φυσικά, είναι ότι ούτε τα κατεχόμενα μπορεί να κάνουν λόγο για Α.Ο.Ζ. ούτε η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει μέσα στην κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας.”