ΔΗΣΥ: Δημοσιονομική ισορροπία είναι η οικονομική στρατηγική που χρειάζεται η Κύπρος

Ανακοίνωση Εκπρ Τύπου ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Προδρόμου για τον προυπολογισμό 2018:

Δημοσιονομική ισορροπία, συνδυασμένη με ανάπτυξη είναι η οικονομική στρατηγική που χρειάζεται η Κύπρος και σήμερα και στα επόμενα χρόνια

“Ο Προϋπολογισμός του 2018 που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα ακόμα δείγμα των πράξεων που υπερισχύουν των λόγων και των ισχυρισμών και τις οποίες αναμένουν οι πολίτες για να δουν τις προσδοκίες τους να δικαιώνονται.

Ο νέος προϋπολογισμός, ο τρίτος μετά το τέλος του Μνημονίου, διατηρεί ένα σταθερό προσανατολισμό ισορροπίας, καταγράφοντας δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του Α.Ε.Π. Είναι με αυτό τον τρόπο που ο υπουργός Οικονομικών και η σημερινή κυβέρνηση έχουν κλείσει τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, που οδήγησαν στο πρόσφατο την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνθήκες χρεοστασίου και το λαό μας σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Πιο σημαντικό είναι όμως ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη συνδυάζουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και ισορροπία με τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος όχι απλώς καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξη, αλλά και ότι πρόκειται για επιταχυνόμενη ανάπτυξη που ξεπερνά ποσοστό 3,5%.

Για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους σημειώνουμε ότι διατηρεί τις ισορροπίες χωρίς να προσθέτει οποιεσδήποτε πρόσθετες φορολογίες ή άλλες επιβαρύνσεις για τον πολίτη. Τουναντίον ενσωματώνει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως π.χ. η κατάργηση του Φόρου Ακινήτων ή της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς.

Η ισορροπία που επιτυγχάνεται με αύξηση των εσόδων (της τάξης του 3,4%) επιτρέπει ωστόσο και ανάλογη αύξηση των δαπανών, κατά τρόπο που η Κυβέρνηση προωθεί αναπτυξιακές δαπάνες για έργα (με κυριότερο εκείνο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το οδικό δίκτυο και επενδύσεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση). Πρόκειται δηλαδή για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό, όπως το έχει σημειώσει και ο υπουργός κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Στην παράταξή μας θεωρούμε ότι είναι τέτοιες πολιτικές που χρειάζεται η χώρα και ότι είναι επάναγκες και στην επόμενη πενταετία να συνεχίσουμε μέσα από ισορροπία και συνετή διαχείριση σε δρόμο ανάπτυξης που θα διευρύνει διαρκώς τις δυνατότητες ευημερίας για όλους τους πολίτες.”