Δημοσκόπηση: Νικητής ο Αναστασιάδης – θρίλερ για τη δεύτερη θέση

Εδραιωμένος στη πρώτη θέση ο Νίκος Αναστασιάδης, με διαφορά 11%.

Σύμφωνα με  τα αποτελέσματα της τελικής δημοσκόπησης που παρουσίασαν ο Alpha Κύπρου και η εταιρεία Symmetron Market Research στη πρώτη θέση με ποσοστό 34,2%, ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεύτερος ο  Σταύρος Μαλάς  με 23.1% και Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 22,6%. Ο  Χρίστος Χρίστου εξασφαλίζει ποσοστό 4,3% ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας, ποσοστό 3,1%.

Όσον αφορά τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε περίπτωση που θα βρεθούν αντιμέτωποι, Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστό 43% ενώ ο ανθυποψήφιος του ποσοστό 31%.

 

Στο σενάριο Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς να βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστό 47% ενώ ο ανθυποψήφιος του ποσοστό 31%.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπερέχει των βασικών ανθυποψηφίων του και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι βασικοί διεκδικητές ακολουθούν σε απόσταση, σε ποσοστά που διακυμαίνονται από μηδέν μέχρι και τρεις μονάδες διαφορά μεταξύ τους. Στο ερώτημα ποιος είναι ο πιο κατάλληλος πρόεδρος το 35% δίνει ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη. Ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 19%. Στην τρίτη θέση ο Σταύρος Μαλάς συγκεντρώνει ποσοστό 17%. Ο Γιώργος Λιλλήκας συγκεντρώνει ποσοστό 3% και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου 2%. ΤΟ 21% δηλώνει ότι κανένας από τους βασικούς προεδρικούς υποψηφίους δεν αξιολογείται ως κατάλληλος και το 3% δεν απαντά.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Κυπριακό, ποσοστό 34% δίνει ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη. Το 18% εμπιστεύεται τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το 15% τον Σταύρο Μαλά. Ως καλύτερο διαχειριστή θεωρεί το 3% τον Γιώργο Λιλλήκα και το 2% τον Χρίστο Χρίστου. Ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει πως κανένας από τους βασικούς διεκδικητές δεν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Κυπριακό- ποσοστό 25%. Δεν απαντά το 3%.

Στο ερώτημα ποιος υποψήφιος θεωρείται περισσότερο αξιόπιστος το 29% δηλώνει τον Νίκο Αναστασιάδη, σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος δοκιμαζόταν από τη δριμεία κριτική των αντιπάλων του και της αντιπολίτευσης για αναξιοπιστία στη διαχείριση του κουρέματος και του Κυπριακού. Οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοι του Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς συγκεντρώνουν από 19% έκαστος. Τα ποσοστά για τον Γιώργο Λιλλήκα είναι 2% και για τον Χρίστο Χρίστου 3%. Κανένας από τους τέσσερις, δηλώνει το 25%. Ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

Η δημοσκόπηση του Αlpha διενεργήθηκε από την Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR μεταξύ 11-16 Ιανουαρίου 2018. Εξεταζόμενος πληθυσμός είναι άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Η κάλυψη είναι παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν 1000 άτομα. Η μέθοδος δειγματοληψίας είναι πολυσταδιακή τυχαία στρωματοποιημένη, δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το τυπικό περιθώριο απόκλισης είναι +/- 3,1% και ο βαθμός εμπιστοσύνης στο 95%.