Δημητρίου: Οι θέσεις ΠτΔ στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Νίκου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως “Στην σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παίρνει θέση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και τις σχέσεις με την Τουρκία και προωθεί την υπόθεση της Κύπρου”.

Σημειώνει επίσης ότι “στηριζόμενος στην αξιοπιστία που χτίζει για τη χώρα η εξωτερική πολιτική του και αξιοποιώντας τη θέση στην οποία αναδείχτηκε η Κύπρος, ως πυλώνας ευρωπαϊκής σταθερότητας στη Μεσόγειο και ως αξιόπιστος εταίρος, ο Πρόεδρος καταθέτει την προσέγγιση της Κ.Δ. για τη συνέχεια των ευρω-τουρκικών σχέσεων και τη μεταχείριση της Τουρκίας από την Ε.Ε”.

“Η κυβέρνηση Αναστασιάδη συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και θα θέσει σαφώς ζήτημα ότι ούτε διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας ούτε άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές ούτε και φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου στην Ευρώπη μπορεί να γίνει με αυτή τη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, την εσωτερική κατάσταση στη χώρα και την επιμονή της να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία”, αναφέρει

“Η Κύπρος, με τη διπλωματία και τη στρατηγική Νίκου Αναστασιάδη, αποφεύγοντας μια μονοθεματική παρουσία, έχει λόγο και ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να παρέμβει όχι μόνο για τα γενικά ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και για να καταδείξει την αδιαλλαξία και την αρνητική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος θα θέσει βεβαίως θέμα, με τον πιο έντονο τρόπο, για την ευθύνη της Τουρκίας στις απαράδεκτες και παντελώς παράνομες αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος ενάντια στους εγκλωβισμένους. Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης, θα εγείρει και την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος για τους εγκλωβισμένους μας. Παράλληλα ο Πρόεδρος θα εγείρει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης ή και αφομοίωσης και της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα με την ανάπτυξη ενός ισλαμικού δικτύου στα κατεχόμενα.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στις Βρυξέλλες σημαντικές επαφές τόσο με Ευρωπαίους Αξιωματούχους, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Α.Ταγιάνι, όσο και με αρχηγούς κρατών και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταδείξει ότι οι προκλητικές ενέργειες και η αδιαλλαξία της Τουρκίας αποτελούν συνέχεια της στάσης που τήρησε και στο Κραν Μοντανά, εμποδίζοντας την κατάληξη μιας συμφωνίας για το Κυπριακό”.