ΔΗΚΟ: Το κτίριο της Βουλής πρέπει να παραμείνει στη Λευκωσία

Το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει να παραμείνει στη Λευκωσία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ:

“Το σημερινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, το οποίο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής συζητά με κυβερνητικές υπηρεσίες τη μεταφορά του κτιρίου της Βουλής σε περιοχή μακριά από το κέντρο της Λευκωσίας, μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη, πρώτον, σε θεσμικό επίπεδο, καθώς:

• Δεν γίνεται να ενημερώνονται τα κόμματα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, από τον τύπο.

• Δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις και να αρχίζουν διαδικασίες, ερήμην των κομμάτων. Η Βουλή δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Επί της ουσίας, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως πρέπει να διακοπεί οποιαδήποτε συζήτηση για μεταφορά του κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκτός των δημοτικών ορίων της Λευκωσίας, καθώς:

• Η Λευκωσία, πρέπει να παραμείνει το διοικητικό κέντρο της πολιτειακής εξουσίας. Η πρωτεύουσα πρέπει να φιλοξενεί τους θεσμούς της πολιτείας και η Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι ένας εξ’ αυτών. Η αποκέντρωση, που είναι θετική εξέλιξη, πρέπει να γίνει σε επίπεδο παροχής κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και όχι σε επίπεδο θεσμών.

• Η παρουσία του κτιρίου του θεσμού της Βουλής στη Λευκωσία, είναι ιστορικό δεδομένο.

• Η παρουσία του κτιρίου του θεσμού της Βουλής στην ημικατεχόμενη πρωτεύουσα, έχει και συμβολικό χαρακτήρα.

• Η Λευκωσία, η οποία πλήγηκε καίρια από την τουρκική εισβολή, πρέπει να βοηθηθεί, για να αναπτυχθεί το κέντρο της, το οποίο έχει ήδη διαχωριστεί δια της βίας από την κατοχή, με στόχο να παραμείνει ζωντανή και η παρουσία του κτιρίου της Βουλής θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος θα διαβιβασθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.”