ΔΗΚΟ: Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για να ανοίξει η κοινωνία μας, τα μάτια, τα αυτιά και την καρδιά της, στις κραυγές των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, αναφέρει σε γραπτή δήλωση το Δημοκρατικό κόμμα:

“Η νεαρή γυναίκα, της οποίας ο τραγικός θάνατος απασχολεί την κοινωνία τις τελευταίες ημέρες, δεν υπήρξε μόνο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ως ανήλικο παιδί, αλλά υπήρξε θύμα της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και της υποταγής τους στις κοινωνικές προκαταλήψεις.

Δυστυχώς, οι υπηρεσίες, που θα έπρεπε να διερευνήσουν τις καταγγελίες της, τότε ανήλικης κοπέλας, όχι απλώς ολιγώρησαν και δεν επόπτευαν την κατάσταση με τη συγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια, αλλά και υιοθέτησαν τη στάση του στενού κοινωνικού περιβάλλοντος, το οποίο καταδίκασε και οδήγησε την καταγγέλλουσα στην απομόνωση και εν τέλει στην τραγική κατάληξη.

Η νομοθεσία εκσυγχρονίστηκε, μέσα από τα μαθήματα, από υποθέσεις όπως της 29χρονης. Η κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε και πλέον δεν καταδικάζει τα θύματα. Ενθαρρύνθηκαν πολλά θύματα και άρχισε η αποκάλυψη παρομοίων περιπτώσεων.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διανύσουμε, ως κοινωνία, έτσι ώστε να φτάσουμε σε επίπεδα ικανοποιητικής προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, στην αλλαγή της κοινωνικής στάσης, στη βελτίωση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει την προσπάθεια, εντός και εκτός Βουλής, με στόχο την αποτροπή διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων, μέσω της επιβολής παραδειγματικών τιμωριών, αλλά κυρίως μέσω της στήριξης των θυμάτων, ώστε όταν σπάσουν τη σιωπή τους, να μη βρεθούν στην ίδια θέση, όπως η 29χρονη.

Στόχος μας είναι επίσης, να βελτιωθεί τα μέγιστα το σύστημα, που θα φροντίζει την κοινωνική και ψυχική θωράκιση των θυμάτων.

Και κυρίως, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για να ανοίξει η κοινωνία μας, τα μάτια, τα αυτιά και την καρδιά της, στις κραυγές των θυμάτων των εγκλημάτων αυτών, που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. “