ΔΗΚΟ: Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές η επέτειος της 1ης Απριλίου

Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και αναβάπτισης στο ύψιστο ιδανικό, την Ελευθερία, πρέπει να είναι η επέτειος της 1ης Απριλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό κόμμα για την επέτειο έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα:

“Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, αλλά και αναβάπτισης στο ύψιστο ιδανικό, την Ελευθερία, πρέπει να είναι η επέτειος της έναρξης του αγώνα των Κυπρίων για αποτίναξη του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού.

Η απόφαση για ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα κατά των σιδηρόφρακτων αποικιοκρατών, που αναλήφθηκε από απλούς ανθρώπους του λαού, χωρίς στρατιωτικές γνώσεις, με υποτυπώδη οπλισμό, αλλά με αστείρευτα ψυχικά αποθέματα, αγκαλιάστηκε από το σύνολο του Ελληνισμού και συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ηγετών της πολιτικής πτέρυγας του αγώνα, ανέδειξαν το κυπριακό ως μείζον διεθνές ζήτημα και έφεραν την Κύπρο στο προσκήνιο.

Ο στόχος του αγώνα δεν ευοδώθηκε.

Ωστόσο, η ανεξαρτησία και η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν αμελητέο επίτευγμα.

Αποδείχτηκε στην πορεία της ιστορίας, πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί την ασπίδα θωράκισης του Ελληνισμού της Κύπρου και τη μοναδική του ελπίδα για επιβίωση. Και είναι γι’ αυτό, που η Τουρκία και άλλες δυνάμεις, προσπαθούν λυσσαλέα να επιτύχουν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς των δοξασμένων σελίδων της ιστορίας της περιόδου 1955-1959, είναι η συνέχιση του αγώνα για να παραμείνει ζωντανή η Κυπριακή Δημοκρατία.

Λύση του κυπριακού, που δεν θα προνοεί ξεκάθαρα τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού.

Και δεν δικαιούμαστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, τίποτα λιγότερο από αυτό που παράδωσαν σε μας οι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955- 1959.”