ΔΗΚΟ: Επικίνδυνα σημεία η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας

Επικίνδυνα σημεία η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότηταςτονίζει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ:

“Το πλαίσιο συμφωνίας Ελλάδας-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας φαίνεται να βελτιώνει σαφώς υπέρ της Ελλάδας την υφιστάμενη κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, καθώς κατά τα φαινόμενα διασφαλίζει σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού με χρήση έναντι όλων (erga omnes) και απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών του υφιστάμενου συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Εν αναμονή του κειμένου της συμφωνίας, είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το πλαίσιο λύσης διασφαλίζει μια διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας, η οποία εγγυάται την εφαρμογή της από τα Σκόπια πριν αυτή τεθεί ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά, η διαφαινόμενη αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και ιθαγένειας από την Ελλάδα αποτελούν δυνητικώς επικίνδυνα σημεία που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της συμφωνίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο κυπριακός Ελληνισμός παραμένουν αλληλέγγυοι με τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, όπως και με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει αυτό το χρονίζον ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και, πάνω απ’ όλους, τον ελληνικό λαό.”