ΔΗΚΟ: Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα, δεν συμφιλιωνόμαστε με την κατοχή

Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα, δεν συμφιλιωνόμαστε με την κατοχή, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Πόνο και θλίψη για το θάνατο, τους βιασμούς, το ξεριζωμό, την προσφυγιά, τους βασανισμένους εγκλωβισμένους μας και τους αγνοούμενους, πίκρα για την προδοσία, αλλά και περηφάνια για τους γενναίους πολεμιστές που έδωσαν την άνιση μάχη ενάντια στις ορδές των τούρκων εισβολέων, νιώθει ο Κυπριακός Ελληνισμός για τεσσαρακοστή τέταρτη χρονιά.

Εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, έχει σημαδέψει τις ζωές, όχι μόνο αυτών που δυστύχησαν να ζήσουν την τουρκική εισβολή, αλλά όλων των μετέπειτα γενεών.

Τα σαράντα τέσσερα χρόνια που πέρασαν δεν κατάφεραν να σβήσουν τα σημάδια από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες, τους εξευτελισμούς και τις δολοφονίες.

Το πρόβλημα της Κύπρου, που αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης του συνόλου των κανόνων του διεθνούς δικαίου και όλων των συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένει η ντροπή της διεθνούς κοινότητας και μια απόδειξη της υποκρισίας των ισχυρών της γης.

Για σαράντα τέσσερα χρόνια, ο κυπριακός λαός ζει, ελπίζοντας στη δικαίωση, η οποία θα επέλθει μόνο με την απελευθέρωση και την εξεύρεση λύσης τέτοιας, που να επιτρέπει σε όλο το λαό να απολαμβάνει ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ακολουθείται λανθασμένη στρατηγική διαχείριση του κυπριακού, που οδηγεί στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας και που απομακρύνει την προοπτική σωστής λύσης.

Την τεσσαρακοστή τέταρτη επέτειο από την τουρκική εισβολή, βρισκόμαστε ενώπιον της πιθανότητας να συρθούμε σε μια ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία».

Δηλαδή, σε μια ενδιάμεση συμφωνία, για τη διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, χωρίς να εγκριθεί από το λαό και χωρίς να αλλοιώνει τις διχοτομικές πολιτικές της Τουρκίας.

Προειδοποιούμε πως, εάν αποδεχτούμε την ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία», η κατάσταση θα είναι μη – αναστρέψιμη: Θα οδηγηθούμε, είτε σε συνομοσπονδία, είτε σε δύο χωριστά κράτη, είτε – χειρότερο – να καταλήξουμε χωρίς καθόλου κράτος.

Με βάση τα αποτελέσματα  της ακολουθούμενης πολιτικής, το Δημοκρατικό Κόμμα, με εποικοδομητική διάθεση και πρόθεση, τονίζει την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο κυπριακό.

Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν θα είναι εύκολος.

Αλλά, έχουμε χρέος, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, να διατρανώσουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα, δεν συμφιλιωνόμαστε με την κατοχή.