ΔΗΚΟ: Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζητά ευθέως και δημοσίως την παραίτηση της κυρίας Γιωρκάτζη;

Ανακοίνωση Εκπροσώπου τύπου του ΔΗΚΟ για το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη:

Δυστυχώς, κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν αναπάντητα ενώ συνεχίζουν να προκύπτουν και καινούργια. Τα ερωτήματα αφορούν πλέον τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρει ακεραία την ευθύνη, τόσο για την επιλογή και το διορισμό της κυρίας Γιωρκάτζη, όσο και για τη στήριξη που της παρείχε τους τελευταίους μήνες που υφίσταται το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων.

1. Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζητά ευθέως και δημοσίως την παραίτηση της κυρίας Γιωρκάτζη;

2. Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την πρώτη φορά που προέκυψε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι έγιναν «διορθωτικές ενέργειες από πλευράς της κ. Γιωρκάτζη»; Ποια επιπρόσθετη σύγκρουση συμφερόντων προέκυψε τώρα; Από τη στιγμή που το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Γιωρκάτζη ανακοίνωσε μόλις χτες βράδυ ότι αποσύρεται από την εκπροσώπηση του Βγενόπουλου, είναι προφανές ότι όλον αυτό τον καιρό υφίστατο η ίδια σύγκρουση συμφερόντων.

3. Πως απαντά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους ισχυρισμούς του κ. Ανδρέα Γιωρκάτζη, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε για την εκπροσώπηση Βγενόπουλου από το συγκεκριμένο γραφείο» όταν διόριζε την κυρία Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στη θέση της Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας;

4. Γιατί εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία εναντίον του κυρίου Βγενόπουλου;

Τα αναπάντητα ερωτήματα και το όλο θέμα που υφίσταται και διογκώνεται αυτές τις μέρες, δεν πλήττει μόνο το θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας αλλά πλέον πλήττει και το κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κρίνεται για διαδοχικές λανθασμένες αποφάσεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση δικαιολογούνται με τη γνωστή πλέον φράση «ο Πρόεδρος δεν γνώριζε».

Επιπρόσθετα όμως, με όλες αυτές τις εξελίξεις πλήττεται καίρια και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

Είναι γι αυτό το λόγο που στη χτεσινή σύσκεψη Αρχηγών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος πρότεινε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει συγγνώμη από τον κυπριακό λαό, εκ μέρους όλων των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών της χώρας, για τα όσα πρωτοφανή βιώνουν αυτές τις μέρες οι πολίτες.