Δετε ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για τα μαλλιά

Η σωστή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και τα φαγητά που καταναλώνεις μπορούν να έχουν αρνητική αλλά και θετική επίδραση στα μαλλιά και γενικά στον οργανισμό.

Ακριβώς όπως και τα νύχια, τα μαλλιά είναι ένα «παράθυρο» που δείχνει προς τη γενική σας υγεία.

Εάν λοιπόν μέχρι τώρα  πίστευες ότι ένα καλό σαμπουάν και διάφορα άλλα προϊόντα μπορούν να σου χαρίσουν υγιή μαλλιά, τότε μάλλον δεν είστε καλά ενημερωμένοι.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας υγιή.

Ορισμένες τροφές  είναι καταστροφικές για τα μαλλιά σας, ενώ κάποιες άλλες μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε, αν θέλετε να έχετε λαμπερά, υγιή μαλλιά

Αποφύγετε:

Γλυκά
Οταν τρώτε κάτι γεμάτο ζάχαρη ή φτιαγμένο με ραφιναρισμένο αλεύρι όπως το λευκό ψωμί, προκαλείται απότομη άνοδος σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει ινσουλίνη για να αποβάλλει τη γλυκόζη. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει περισσότερα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

 Πολλή ζωική πρωτεΐνη

Η κετογενική δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει για την περίμετρο της μέσης αλλά δεν λειτουργεί το ίδιο για τα μαλλιά. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση γερής τρίχας, αλλά όχι αν το παρακάνετε στη ζωική πρωτεΐνη, εις βάρος άλλων θρεπτικών ουσιών. Προτιμήστε κάποια υψηλότερη πρωτεΐνη με βάση τις φυτικές ίνες, φυτικής προέλευσης. Ετσι θα πάρετε μια ευρύτερη ποικιλία θρεπτικών ουσιών που είναι πραγματικά σημαντική για τη γενική υγεία, αλλά και την υγεία των μαλλιών σας. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή κυστίνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο της κερατίνης, η οποία είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στα μαλλιά. Καλές πηγές της είναι το μπρόκολο, το φύτρο σιταριού και οι κόκκινες πιπεριές.

Τροφές χαμηλές σε σίδηρο και ψευδάργυρο

Η απουσία σιδήρου και ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα μαλλιά. Αν θέλετε τα μαλλιά σας να δυναμώσουν πρέπει να πάρετε από τις τροφές σίδηρο, κυρίως σίδηρο από ζωική πηγή, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι. Αν δεν τρώτε κρέας, τότε μπορείτε να πάρετε σίδηρο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια. Παράλληλα, καταναλώστε θαλασσινά, όπως τα στρείδια, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως για να σιγουρευτείτε ότι θα πάρετε αρκετό ψευδάργυρο.

Ψάρια υψηλά σε υδράργυρο

Αν τρώτε πολλά ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη τριχών στο κεφάλι σας. Αλλά φροντίστε να αποφύγετε θαλασσινά υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Υγιέστερες επιλογές για τα μαλλιά σας είναι ο σολομός, οι κονσέρβες τόνου και η ιππόγλωσσα (halibut) που είναι ψάρι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο.

 Αλκοόλ

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να επηρεάσουν το πώς το σώμα μεταβολίζει τον ψευδάργυρο, ένα κρίσιμο μέταλλο για την υγεία των μαλλιών. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εξάλλου, μπορεί να σας αφυδατώσει, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Το αλκοόλ μπορεί να κάνει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα. Ετσι, μπορεί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί να είναι καλό για την καρδιά σας, αλλά δεν είναι και για τα μαλλιά σας.

 Λιπαρά φαγητά

Οι τροφές που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και υδρογονωμένα έλαια μπορούν να φράξουν τους πόρους, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Οι ένοχοι; Οτιδήποτε γίνεται με τρανς λιπαρά, όπως η σκληρή μαργαρίνη, τα ψημένα προϊόντα και τα κράκερ. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τη φριτέζα για να φτιάξετε τα αγαπημένα σας τηγανητά φαγητά χωρίς λάδι.

Για υγιή μαλλιά, τρώτε περισσότερη κανέλα,  περισσότερες γλυκοπατάτες, μάνγκο, κολοκύθες, αμύγδαλα, περισσότερα ρεβίθια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άπαχα πουλερικά, μανταρίνια, αυγά, βρώμη, γιαούρτι και σπανάκι.