Δαμιανού: Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης Μαλά

Γραπτή δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, βουλευτή Άριστου Δαμιανού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Με αφορμή την υιοθέτηση της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τιμάται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς κάθε χρόνο πληρώνονται παγκόσμια για δωροδοκίες, πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια γεγονός που υπογραμμίζει την έκταση του προβλήματος, το οποίο υπονομεύει ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο δισεκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Οι δωροδοκίες αποτελούν τη χειρότερη μορφή διαφθοράς γιατί ενισχύουν τη φτώχεια, υπονομεύουν την πρόοδο και αποστερούν πόρους από την ανάπτυξη.

Αν και η κατάταξη της Κύπρου είναι περίπου στο μέσο του δείκτη πάταξης της διαφθοράς, δυστυχώς, ούτε η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ως ΑΚΕΛ από τη δεκαετία του ’90, μέσα από διαδοχικές συνεδριακές μας αποφάσεις, προειδοποιούσαμε για φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. Ο οίστρος της επιδίωξης το εύκολου κέρδους, σε συνδυασμό με τη διαπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου με το δημόσιο τομέα, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε ανησυχητικά επίπεδα τη διαφθορά. Ασφαλώς, το πρόβλημα δεν είναι σημερινό πλην όμως η επιλεκτική διαχείριση του και ενίοτε η συγκάλυψη φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς έχουν ενισχύσει το πρόβλημα.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη όπως εργαστούμε συλλογικά για αλλαγή νοοτροπίας. Νόμοι υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις που σχετίζονται με την οικονομική επιφάνεια, την ημετροκρατία και το βαθμό οικονομική εξάρτησης.

Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά, ο οποίος στο πρόγραμμα του προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση αυτού του νοσηρού φαινομένου.