Δαμιανού: Η δήλωση του «Πόθεν έσχες» γίνεται για σκοπούς αποτροπής εκμετάλλευσης δημόσιου αξιώματος

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή για το «Πόθεν έσχες»

Το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για το «Πόθεν έσχες». Βασικό κριτήριο των ενεργειών και προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις ήταν η ενίσχυση της λογοδοσίας των δημοσίων προσώπων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος.

Για το σκοπό αυτό, στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής αλλά και δημόσια, προτείναμε διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων, για να περιλάβει όλους εκείνους που ασκούν δημόσια εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Παράλληλα επιμείναμε ότι η διαφάνεια απαιτεί συμπερίληψη και των συζύγων αλλά και των ανήλικων τέκνων στη δήλωση του ελεγχόμενου προσώπου. Εκτιμούμε ότι ο Νόμος ως είχε ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής κάλυπτε σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο την ανάγκη για χρηστή διοίκηση όσο και την ανάγκη για αποτελεσματικότερη λογοδοσία των δημοσίων προσώπων.

Η Αναφορά των νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή για το «Πόθεν έσχες» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, οδήγησε σε περιορισμό της εμβέλειας και της αποτελεσματικότητας του «Πόθεν έσχες» διότι το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμάτευσε ότι η δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων συζύγων και ανήλικων τέκνων είναι αντισυνταγματική και στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι η υποβολή δηλώσεων με τη συμπερίληψη στοιχείων για συζύγους και τέκνα θα πρέπει να αφορά την επόμενη δήλωση των αξιωματούχων.

Δικαιολογημένα λοιπόν η κοινωνία αντιδρά αφού θεωρεί ότι οι δηλώσεις όπως δημοσιοποιήθηκαν δεν αντανακλούν την πραγματική περιουσιακή θέση των ελεγχόμενων προσώπων διότι δεν αποτυπώνουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας του αξιωματούχου, κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει με την υποβολή των επόμενων δηλώσεων.

Η δήλωση και δημοσιοποίηση του «Πόθεν έσχες» γίνεται για σκοπούς αποτροπής της εκμετάλλευσης δημόσιου αξιώματος ή θέσης με σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό ή την αποκόμιση προσωπικού οφέλους, οικονομικού ή άλλου. Η επανάληψη της γίνεται για να μπορεί να συγκρίνει ο πολίτης την καθαρή περιουσιακή θέση του αξιωματούχου και τυχόν μεταβολές.

Πρόθεση μας, την οποία ήδη μεταφέραμε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είναι η τάχιστη επανεξέταση των αδυναμιών που κατά γενική ομολογία παρουσιάζονται, έστω και αν η δημοσιοποίηση και η διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων αποτελούν βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.