Δίκαιος o αγώνας των Προσφύγων

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Προσφυγικός Κόσμος σήκωσε, σχεδόν, μόνος το επαχθές βάρος της εθνικής καταστροφής του 1974. Επί 44 χρόνια, οι πρόσφυγες μας μετρούν τις πληγές τους και καταβάλλουν κόστος απώλειας χρήσης και περιουσίας δισεκατομμυρίων ευρώ και στερούνται τα ανθρώπινα και περιουσιακά τους δικαιώματα.

Ο Προσφυγικός Κόσμος αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα συνεχίζει να υφίσταται καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της κατοχής, υπομένοντας με υποδειγματική αξιοπρέπεια το συναισθηματικό, οικονομικό και εθνικό βάρος της εισβολής.

Είθισται το Κυπριακό Κράτος από της ίδρυσης του, το 1960, να εφαρμόζει την ορθότατη πολιτική των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης ζημιών όταν οποιονδήποτε τμήμα της κοινωνίας μας υποστεί θεομηνία, όπως πλημμύρες, φωτιές, ανομβρία κ.α.

Εδώ, το 1974, υπήρξε η μεγαλύτερη Θεομηνία, Εθνική Θεομηνία σε βάρος 200.000 Συμπατριωτών μας, πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κράτος δεν ανταποκρίθηκε στο βαθμό που όφειλε, για να αποκαταστήσει αυτή την τεραστίων διαστάσεων θεομηνία.

Σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζεται το προσφυγικό έργο που επιτεύχθηκε από το 74 μέχρι σήμερα από όλους, όμως η Προσφυγική Πολιτική υπήρξε πάντοτε ελλειμματική.

Επειδή βίωσα τη Προσφυγιά από τα έντεκα μου χρόνια και πέρασα όλες τις φάσεις της δίνης του πολέμου και του μαρτυρικού προσφυγικού οδοιπορικού, καταλήγοντας σε Προσφυγικό Συνοικισμό, βίωσα την τεράστια αδικία και εγκατάλειψη που υπέστησαν οι Πρόσφυγες μας κι εν πολλοίς της εγκατάλειψης του Κράτους.

Σίγουρα υπήρξε, έστω και ημιτελής, κρατική πρόνοια και μέριμνα, που όμως δυστυχώς δεν ανταποκρινόταν στις αυξημένες ανάγκες των προσφύγων και δεν αποκαθιστούσε, ούτε κατ ελάχιστο, τα χαμένα εισοδήματα, την αξιοπρεπή διαβίωση και αποκατάσταση του Προσφυγικού Κόσμου.

Η Βασική βοήθεια που παρεχόταν στον Προσφυγικό Κόσμο ήταν η στεγαστική βοήθεια, που μάλιστα ίσχυε με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, και κυμαινόταν από 800 – 6.000 Λίρες, που σε καμία περίπτωση δεν διασφάλιζε συνθήκες ποιότητας στέγης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και το Νίκο Αναστασιάδη στη Προεδρία τότε του ΔΗ.ΣΥ., υπήρξε αναδιαμόρφωση της Προσφυγικής Πολιτικής και λήφθησαν ριζοσπαστικά μέτρα για στήριξη και ενίσχυση του Προσφυγικού Κόσμου, όπως

ΠΡΩΤΟΝ. Πάγια θέση του Γλαύκου Κληρίδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν η τιτλοποίηση των Προσφυγικών Οικιών, κάτι που έγινε πράξη και ενισχύθηκε η Φερεγγυότητα του Προσφυγικού Κόσμου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Θέση του ΔΗ.ΣΥ και υλοποίηση από τη Κυβέρνηση Κληρίδη η Δημιουργία του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, με σημαντική προικοδότηση για παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων, με υποθήκη κατεχόμενες περιουσίες, για Στέγαση, Φοίτηση, Υγεία, Επαγγελματική Δραστηριοποίηση.

ΤΡΙΤΟΝ. Όπως ήταν γνωστό, πριν την ανάληψη διακυβέρνησης Κληρίδη, Στεγαστική Βοήθεια δεν ελάμβαναν όλοι οι Πρόσφυγες. Η Κυβέρνηση Κληρίδη αύξησε σημαντικά τη στεγαστική βοήθεια, παραχώρησε το 50% της στεγαστικής βοήθειας σε όσους δεν έλαβαν στεγαστική βοήθεια κι εφάρμοσε χωρίς διακρίσεις τη παροχή στεγαστικής βοήθειας σε όλους τους Πρόσφυγες.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Χάρισε όλα τα προσφυγικά δάνεια των στεγαστικών βοηθειών, καθώς και τα προπολεμικά χρέη των προσφύγων. Ήταν πράγματι σημαντικές οι αποφάσεις που ελήφθησαν επί διακυβέρνησης Κληρίδη για τους Πρόσφυγες. Και μετά τη Διακυβέρνηση Κληρίδη λήφθησαν μέτρα στήριξης των Προσφύγων και δεν μηδενίζουμε τη Προσφυγική Πολιτική καμίας Κυβέρνησης.

Ο Προσφυγικός Κόσμος συνεχίζει και τώρα να ανεβαίνει το δύσβατο δρόμο της Προσφυγιάς και δικαίως απαιτεί, μετά από 44 χρόνια, πρωτίστως να υπάρξει λύση του Κυπριακού Προβλήματος και συγχρόνως να υπάρξει Ισότιμη Κατανομή Βαρών, Δίκαιη Αντιμετώπιση του Προσφυγικού Κόσμου και υλοποίηση δικαίων αιτημάτων.

ΠΕΜΠΤΟΝ. Η οικονομική κρίση, δυστυχώς, έπληξε βαριά και τον Προσφυγικό Κόσμο και το Κράτος στάθηκε ανήμπορο να στηρίξει στον βαθμό που και το ίδιο επιθυμούσε.

Παρά ταύτα η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έλαβε μία γενναία απόφαση και Αναγνώρισε την Ιδιότητα του Πρόσφυγα στους Εκ Μητρογονίας Πρόσφυγες. Μία τεράστια αδικία που κρατούσε χρόνια και καμία Κυβέρνηση δεν τόλμησε να αποκαταστήσει αυτή τη τεράστια αδικία. Απαιτείται επιπρόσθετα μελέτη για περαιτέρω στήριξη των Εκ Μητρογονίας Προσφύγων που αδικήθηκαν διαχρονικά.

Σίγουρα απαιτούνται μέτρα στήριξης του Προσφυγικού Κόσμου και είμαι βέβαιος, γνωρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ευαισθησίες του για τους Πρόσφυγες, με τη νέα χρονιά και για τα επόμενα χρόνια που σαφώς βελτιώθηκαν τα οικονομικά, θα υπάρξει γενναία πραγματική και όχι ανέξοδη προεκλογική στήριξη του Προσφυγικού Κόσμου.

Ήδη η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε στην απόφαση για την καταβολή ετήσιου αντιτίμου για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, των προσφύγων, που αποτελεί ένα ουσιαστικό και σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του Προσφυγικού Κόσμου.

-*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ