Γκουτέρες: Όταν τα μέρη συμφωνήσουν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις καλές μου υπηρεσίες στο Κυπριακό

Ο Γενικός-Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres έδωσε χθες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Γενικής Συνέλευσης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Guterres επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση στην Μιανμάρ και τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα, ενώ ανακοίνωσε δύο ρυθμιστικές πρωτοβουλίες του: τη σύσταση μιας νέας Υψηλού Επιπέδου Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης και μια στρατηγική για την ισότητα των φύλων στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων, δημοσιογράφος, αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans-Montana, ρώτησε τον κ. Guterres ποιες προϋποθέσεις θέτει τώρα ώστε να συνεχιστούν οι καλές του υπηρεσίες και η πρωτοβουλία του για την επίλυση του Κυπριακού. Απαντώντας ο Γενικός-Γραμματέας είπε: «Πολύ απλά. Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις καλές μου υπηρεσίες όταν τα μέρη συμφωνήσουν όπως αυτές οι καλές υπηρεσίες τεθούν σε εφαρμογή».

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης αναφορικά με το πότε θα κυκλοφορήσει η έκθεση του Γενικού-Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, είπε ότι ελπίζει πως θα κυκλοφορήσει μάλλον κατά το τέλος αυτού του μήνα, ή στις αρχές του άλλου, μετά την Υψηλή Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.