Για τρομοκρατία, κυβερνοέγκλημα συζήτησαν Ιωνάς Νικολάου και Sir Julian King

Για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη και τον συντονισμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος μίλησαν στη συνάντησή τους σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Sir Julian King.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Με τον Επίτροπο είχαμε μια ενημερωτική συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και ειδικότερα τα Συμβούλια Υπουργών. Μιλήσαμε για την ενίσχυση της ασφάλειας στον χώρο της ΕΕ, τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζονται, για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και τον καλύτερο τρόπο συντονισμού για να έχουμε ένα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας των πολιτών.

Αντιμετωπίζουμε απειλές όπως η τρομοκρατία, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, το κυβερνοέγκλημα και την ανάγκη να υπάρξει υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας που είναι ζητήματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τα Συμβούλια Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τρομοκρατική απειλή αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζουμε στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Κύπρος ταυτίζεται πλήρως με τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς της ΕΕ. Έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει στον μεγαλύτερο βαθμό τις πολιτικές της και προσπάθειά μας είναι να συνεχίσουμε, ώστε σε συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη να μπορέσουμε προληπτικά και κατασταλτικά να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή. Εξήγησα τα μέτρα που λαμβάνουμε, την Εθνική Στρατηγική που εφαρμόζουμε από τον Οκτώβρη του 2014, τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε την απειλή στον τόπο μας, καθώς επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για συγκέντρωση και έγκαιρη και ποιοτική ανταλλαγή πληροφοριών, με τα άλλα κράτη αξιοποιώντας το δίκτυο πληροφόρησης που λειτουργεί στον ευρωπαϊκό χώρο. Αναφέρθηκα στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που έχουμε λάβει σε κρίσιμες υποδομές, όπως είναι τα αεροδρόμια.

Επίσης, επεξήγησα τη στρατηγική και τις δράσεις που εφαρμόζουμε όσον αφορά στην ριζοσπαστικοποίηση και τη ξενοφοβία, με μέτρα και πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας τις κρατικές Υπηρεσίες πρώτης γραμμής και τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον χώρο των Φυλακών, στο σύστημα Παιδείας, κλπ. Τα μέτρα και οι δράσεις μας έχουν χαιρετιστεί από πλευράς του Επιτρόπου καθώς εντάσσονται στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα, για το οργανωμένο έγκλημα στον τόπο μας και πως αυτό επηρεάζεται από τη διασυνοριακή δραστηριότητα εγκληματικών στοιχείων. Ανέφερα ότι από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010 βλέπουμε να υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που δραστηριοποιούνται σε διάφορα κράτη, να παρουσιάζονται και στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα οι «ροζ πάνθηρες», για την αντιμετώπιση των οποίων ζήτησα να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και η αξιοποίηση των μηχανισμών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και κατασταλτικά στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων και την καταστολή του εγκλήματος. Εάν επιδιώξουμε την αξιοποίηση και θέσουμε προς χρήση τους μηχανισμούς που να μας επιτρέπουν να ανταλλάζουμε έγκαιρα ποιοτικές πληροφορίες, μπορούμε να λειτουργήσουμε και προληπτικά και κατασταλτικά.

Περαιτέρω, σε σχέση με το κυβερνοέγκλημα και την κυβερνοασφάλεια, είπαμε ότι πέρα από τα μέτρα που λαμβάνουμε μέχρι σήμερα, υπάρχουν μέτρα τα οποία ακόμα μπορούμε να λάβουμε, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το έντονο ενδιαφέρον το οποίο έχει επιδείξει τόσο ο κ. Επίτροπος, όσο και ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, ώστε ν’ αυξήσουμε περισσότερο την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και ν’ αποτρέψουμε φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης που προωθούνται μέσω του διαδικτύου. Ως Κύπρος, έχουμε λάβει αρκετά μέτρα και φαίνεται ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος, ανέφερα ότι έχουμε προωθήσει και τις τελευταίες νομοθετικές μας υποχρεώσεις στο Κοινοβούλιο και αναμένεται ότι από τον Σεπτέμβρη θα εγκριθούν και θα καταστούν νομοθεσίες για τον τόπο μας».

Ερωτηθείς εάν με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την εφαρμογή της Οδηγίας PNR για την ανταλλαγή δεδομένων στοιχείων επιβατών, απαντώνται οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, ο κ. Νικολάου είπε ότι απαντώνται πλήρως οι ανησυχίες, γιατί η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών γίνεται πάντοτε στη βάση της αρχής της αναλογικότητας. «Αυτή διασφαλίζει ότι όταν η χρήση κάποιων πληροφοριών γίνεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό – και ο σκοπός αυτός τάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες της προστασίας – τότε να επιτρέπει την αξιοποίηση των δεδομένων προς το σκοπό αυτό. Το ίδιο το σύστημα προβλέπει μια σειρά από μέτρα ασφαλείας, τα οποία ρυθμίζονται στην ίδια τη νομοθεσία και τα οποία προστατεύουν τα δεδομένα, ώστε να αξιοποιείται η συγκεκριμένη πληροφόρηση και όχι να παρέχεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε:

«Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα στην Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να επισκέπτομαι τα κράτη μέλη, να μιλήσω σήμερα με τον κ. Υπουργό και αργότερα με μέλη του Κοινοβουλίου, γιατί γνωρίζω ότι σε θέματα τρομοκρατίας, κυβερνοεγκλήματος κ.ά, είναι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε συλλογικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τα κράτη μέλη. Όμως είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα που λαμβάνουμε μαζί, να αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες τους.

Σήμερα είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του κυβερνοεγκλήματος και άλλων οργανωμένων εγκλημάτων. Πάνω σε αυτό, θα ήθελα να αναγνωρίσω δημόσια τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυπριακή κυβέρνηση για να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για το PNR για την ανταλλαγή δεδομένων στοιχείων επιβατών, η οποία θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ένωση. Είναι μια πολύ σημαντική οδηγία και σας ευχαριστώ πολύ για τα βήματα που κάνετε προς υλοποίησή της.

Επίσης, θα ήθελα να αναγνωρίσω τον ηγετικό ρόλο που έχει η Κύπρος στον τομέα της καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος και των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Επιπρόσθετα, συζητήσαμε για το έργο που γίνεται με στόχο την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές παράνομες αναρτήσεις στο διαδίκτυο και είναι σημαντικό να πούμε ότι για κάθε επίθεση που έγινε τον τελευταίο χρόνο υπήρχε διασύνδεση με το διαδίκτυο. Γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να καταπολεμήσουμε αυτό το παράνομο τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Η τρομοκρατία, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και το κυβερνοέγκλημα δεν γνωρίζουν σύνορα και μόνο εάν συνεργαστούμε στενά μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε».