Για σχέσεις με την Ρωσία κατηγορείται η προεκλογική ομάδα του Τραμπ

Σε ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις που φέρεται να είχε η προεκλογική ομάδα του Τραμπ με τη Ρωσία κλήθηκαν να απαντήσουν ο γιός του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, και ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ. Κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον επιτροπών της αμερικανικής Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα.

Οι ακροάσεις τόσο στενών συνεργατών του προέδρου αντιπροσωπεύουν μια σημαντική εξέλιξη στην πολύμηνη προσπάθεια να διερευνηθούν οι επεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και η πιθανή συμπαιγνία με την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας είπε χθες ότι είχε καλέσει τον Τραμπ τζούνιορ και τον Μάναφορτ να καταθέσουν σε ακρόαση την Τετάρτη, 26 Ιουλίου. Ο Κούσνερ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών στη Γερουσία τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου. Η ακροαματική διαδικασία του θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σέλντον Ουάιτχαους, μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, είπε ότι η ακρόαση θα επιτρέψει την κατάθεση μαρτυριών υπό όρκο. “Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό που έχει ειπωθεί δημόσια, αλλά όχι ενόρκως, το οποίο σημαίνει ότι ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να αποσιωπήσει πράγματα ή να πει ψέμματα χωρίς νομικές επιπτώσεις”, είπε στο κανάλι CNN. Η Επιτροπή Πληροφοριών διεξάγει μία από τις κύριες έρευνες για την επέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, αλλά και πιθανή συμπαιγνία από συνεργάτες του Τραμπ, ενώ η Δικαστική Επιτροπή διερευνά παρεμφερή θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ