Για ποιο λόγο οι αρχαίοι άνθρωποι πριν 70.000 χρόνια εγκατέλειψαν την Αφρική

H κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι ήταν η αιτία της μαζικής μετανάστευσης των ανθρώπων από τη Μαύρη Ήπειρο πριν από 70.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν από καιρό ότι η Αφρική μπορεί να γνώρισε μεγάλες κλιματικές αλλαγές εκείνη την περίοδο, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι το περιβάλλον γινόταν ολοένα και πιο εχθρικό ωθώντας τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων, φιλικότερων τόπων διαμονής.

Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα θαλάσσιου ιζήματος από τις ακτές της βορειοανατολικής Αφρικής και ανακάλυψαν ότι η περιοχή αυτή υπέστη μεγάλες κλιματικές μεταβολές, και μετά από μια φάση υψηλής υγρασίας γνώρισε μεγάλη ξηρασία, μεγαλύτερη κι από σήμερα.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα συνεργάστηκαν με το Lamont-Doherty Core Repository για να βρουν πυρήνες ιζημάτων από τη βορειοανατολική Αφρική ηλικίας 55.000-70.000 ετών ή περίπου την περίοδο που σύμφωνα με τη γενετική έρευνα οι άνθρωποι μετανάστευσαν από τη Μαύρη Ήπειρο στην Ευρασία.

Η ομάδα ανέλυσε ένα δείγμα που συνελέγη στο Κέρας της Αφρικής το 1965 κι ανακάλυψαν ότι περιείχε ιζήματα ηλικίας 200.000 ετών. Έτσι μπόρεσαν να προσδιορίσουν πώς άλλαξε το κλίμα εκείνη την περίοδο, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία. Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από τον πυρήνα ανά δέκα εκατοστά, που αντιπροσωπεύουν περιόδους περίπου 1.600 ετών. Οι ερευνητές αναζήτησαν χημικές ουσίες που αποκαλούνται αλκενόνες και παράγονται από ένα συγκεκριμένο είδος θαλάσσιων φυτικών μικροοργανισμών. Η αλλαγή στη σύνθεσή τους σχετίζεται με τη θερμοκρασία του νερού.

Η ομάδα ανέλυσε επίσης αρχαίο κερί φύλλων, που είχαν παρασυρθεί στον ωκεανό και το οποίο βοήθησε στον προσδιορισμό του μοντέλου βροχοπτώσεων εκείνης της περιόδου.

Κι εκείνο που αποκάλυψε η έρευνά τους ήταν το κλίμα άλλαξε κι έγινε ψυχρότερο και ξηρότερο.

«Υπήρχε πάντα αιωρούμενο το ερώτημα κατά πόσον η κλιματική αλλαγή επέδρασε στο πότε εγκατέλειψε το είδος μας την Αφρική», είπε η Τζέσικα Τιέρνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι όταν οι περισσότεροι του είδους μας εγκατέλειψαν την Αφρική, επικρατούσε ξηρασία κι όχι υγρασία στο βορειοανατολικό της τμήμα.»