Γιατί η κρίση στη Β. Κορέα επηρεάζει τα διεθνή χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται για μια ακόμα ημέρα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και αναμένεται να καταγράψουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Νοέμβριο.

Αυτό, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου δηλώσεων για τη Βόρεια Κορέα έστρεφε τους επενδυτές προς το γεν, το ελβετικό φράγκο και τον χρυσό.

Οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι, ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεταξύ 0,5% και 1,1% ενώ τα γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται ‘ασφαλές καταφύγιο’, κατέγραφαν την υψηλότερη τιμή τους από τον Ιούνιο.

Οι αποδόσεις τους – που κινούνται αντίθετα προς την τιμή τους – υποχώρησαν κάτω από το 0,40% για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε νέα προφορική προειδοποίηση προς την Πιονγκγιάνγκ, λέγοντας ότι η προηγούμενη υπόσχεσή του να εξαπολύσει ‘πυρ και οργή’ ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή αφού η Βόρεια Κορέα απάντησε με την απειλή να εκτοξεύσει πυραύλους πλήττοντας το Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές για αγορές αλλά συνέχιζε να υπάρχει ζήτηση για το γεν, με το ιαπωνικό νόμισμα να σημειώνει υψηλό οκτώ εβδομάδων στα 108,91 γεν ανά δολάριο.
Το γεν τείνει να ευνοείται σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων ή οικονομικών αναταραχών καθώς η Ιαπωνία ως κράτος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο και υπάρχει η αντίληψη ότι οι Ιάπωνες επενδυτές τείνουν να επαναπατρίζουν κεφάλαια σε περιόδους κρίσης.

Ευνοημένο εμφανίζεται ένα ακόμα παραδοσιακά ‘ασφαλές καταφύγιο’, το ελβετικό φράγκο.
Πριν από δύο εβδομάδες σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του ευρώ από τις αρχές του 2015. Αυτή την εβδομάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό του από τον Ιούνιο του 2016.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο: ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,5% χθες και πολλοί επενδυτές αποστρέφονται το ρίσκο», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.
Πολλές διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή στα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που τις άφησε ευάλωτες σε ένα ξεπούλημα, και οι εντάσεις για τη Βόρεια Κορέα απλά έδωσαν το έναυσμα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,55%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τα μέσα Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πτώση κατά 2,5% σε εβδομαδιαία βάση.

«Αυτό που έχει αλλάξει αυτή τη φορά είναι ότι αυτές οι τρομακτικές απειλές και ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας έχουν ενταθεί σε βαθμό που οι αγορές δεν μπορούν να τις αγνοήσουν», δήλωσε ο Σιν Όλιβερ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην AMP Capital στο Σίδνεϋ.
«Φυσικά, όλα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές, άρα η Βόρεια Κορέα προσέφερε το τέλειο έναυσμα».

Ο χρυσός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών στα 1.288 δολάρια η ουγγιά.

Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ενισχύθηκε περισσότερο από 2% και αναμένεται να καταγράψει κέρδη 2,25% σε εβδομαδιαία βάση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο επέκτειναν τις απώλειές του εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της ζήτησης και ανησυχιών για υπερβάλλουσα προσφορά.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 0,9% στα 48,16 δολάρια το βαρέλι και αναμένεται να καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες 2,9%. Το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,9% στα 51,44 δολάρια.