Βρετανικά Πανεπιστήμια: Το Brexit μας βλάπτει, προκαλεί αβεβαιότητα

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα προκαλούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, επισημαίνει η αφρόκρεμα των βρετανικών πανεπιστημίων, που αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσω του Russell Group, του οργάνου που τους εκπροσωπεί, πανεπιστήμια όπως το Κέμπριτζ, η Οξφόρδη και το Λονδίνο, δηλώνουν στην βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα την κάθετη αντίθεσή τους με όσα συζητούνται περί διαδικασίας παραμονής των ευρωπαίων πολιτών στην Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit.

Μάλιστα κατέθεσαν έγγραφο δέκα σημείων με τις σημαντικότερες από τις επισημάνσεις και αντιθέσεις τους, ζητώντας από την κυρία Μέι να εξαιρέσει ειδικά τον κλάδο τους από όποιες τέτοιες σκέψεις. Το έγγραφο αυτό, γραμμένο με ιδιαίτερα σκληρό ύφος, προειδοποιεί ουσιαστικά την κυβέρνηση να μην πλήξει έναν τομέα που αποδίδει στο κράτος 73 δισ. λίρες τον χρόνο.

Ζητούν να εγγκαταλείψει η Μέι τα σχέδια που θα οδηγήσουν τον κάθε πολίτη της ΕΕ να αποκτά ένα νέο καθεστώς παραμονής στη Βρετανία. Πρόσφατα έκθεση βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προειδοποιούσε ότι αν δεν εξασφαλιστούν έως το τέλος του έτους, έστω μονομερώς, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε τα βρετανικά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν φυγή μελών προσωπικού που είναι υπήκοοι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Η αβεβαιότητα που επικρατεί θα οδηγήσει στο φαινόμενο του λεγόμενου ‘brain drain’ που θα είναι επιζήμιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Αυτή τη στιγμή 127.000 φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ φοιτούν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας ενώ εργάζονται σε αυτά 25.000 πολίτες χωρών μελών της ΕΕ.

«Αν και αυτή είναι η πρώτη θέση της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις, η έλλειψη σαφήνειας προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες των πανεπιστημίων μας και επηρεάζει την δυνατότητά μας να προσελκύουμε ταλαντούχο προσωπικό από όλη την Ευρώπη», αναφέρεται σχετικά στο έγγραφο, σύμφωνα με τον Independent.

Μέχρι να υλοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι φοιτητές που θα εισαχθούν το 2017 και 2018 θα ξεκινήσουν να σπουδάζουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν τώρα μια και το καθεστώς δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και την ημέρα της πιθανής εξόδου γιατί μέχρι τότε η Βρετανία θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών αυτών, θα γίνει με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν το πρώτο έτος της εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο (αποκλείεται οποιαδήποτε αλλαγή συνθηκών ή όρων από το Βρετανικό κράτος στη μέση της φοίτησης).

Μετά το Brexit οι φοιτητές θα χρειάζονται φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Ένα σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούσαν τα δίδακτρά τους να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ και να υπάρξει τριπλασιασμός. Επίσης θα μπορούσε η υποχρεωτική άδεια παραμονής να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.