Βενεζουέλα: Λιώνουν από την πείνα οι κάτοικοι – Εχασαν 11 κιλά κατά μέσο όρο το 2017

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά και σχεδόν το 90% σήμερα ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με νέα πανεπιστημιακή μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της καταστροφικής οικονομικής κρίσης και της έλλειψης τροφίμων.

Η ετήσια έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από τρία πανεπιστήμια, είναι μία από τις πιο προσεγμένες εκτιμήσεις σχετικά με την ευημερία της Βενεζουέλας εν μέσω του κενού πληροφόρησης από την κυβέρνηση και δείχνει μια σταθερή άνοδο της φτώχειας και της πείνας τα τελευταία χρόνια.

Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων της Βενεζουέλας δήλωσαν ότι κατά τους 3 προηγούμενους μήνες ξύπνησαν πεινασμένοι επειδή δεν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Περίπου το 1/4 του πληθυσμού έτρωγε δύο ή λιγότερα γεύματα την ημέρα, σύμφωνα με την μελέτη.

Πέρυσι, τα τρία πανεπιστήμια διαπίστωσαν πως οι κάτοικοι της Βενεζουέλας είπαν ότι είχαν χάσει κατά μέσο όρο 8 κιλά το 2016. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές μελέτησαν 6.168 κατοίκους της χώρας, ηλικίας 20 έως 65 ετών.

Μετά τη νίκη του για την προεδρία το 1999, ο αριστερός πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, ήταν περήφανος για την βελτίωση των κοινωνικών δεικτών της Βενεζουέλας λόγω των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, η αλλαγή της προεδρίας από τον Νικολά Μαδούρο από το 2013, συνέπεσε με μια βαθιά ύφεση, λόγω των αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών και της απότομης πτώσης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες σηματοδότησε τις επιδεινούμενες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της χώρας, που δείχνει μια έλλειψη σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, καθώς οι έλεγχοι συναλλάγματος περιορίζουν τις εισαγωγές τροφίμων και οι άνθρωποι στήνονται στις ουρές για ώρες για να αγοράσουν βασικά προϊόντα όπως το αλεύρι.

«Το εισόδημα μειώνεται δραματικά» ανέφερε η Μαρία Πόντσε, μία από τις ερευνήτριες της μελέτης σε συνέντευξη Τύπου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Andres Bello. «Αυτή η διαφορά ανάμεσα στην αύξηση των τιμών και τους μισθούς του πληθυσμού είναι τόσο γενικευμένη που ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας κάτοικος που να μην είναι φτωχός» δήλωσε.

Η μελέτη υπολόγισε το ποσοστό φτώχειας από 13 διαφορετικούς δείκτες, όπως το εισόδημα και η πρόσβαση στα αγαθά. Αν ο μέρος όρος αυτών των δεικτών ήταν πάνω από 25%, οι ερευνητές καθόριζαν ένα άτομο ως φτωχό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές στη Βενεζουέλα αυξήθηκαν κατά 4.068% το δωδεκάμηνο έως το τέλος Ιανουαρίου. Η μελέτη έδειξε πως το 87% των κατοίκων της Βενεζουέλας, ένα από τα πλουσιότερα έθνη της Λατινικής Αμερικής από τη δεκαετία του 1970, ζούσε πέρυσι στη φτώχεια, ανεβαίνοντας από το 82% το 2016 και το 48% το 2014.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια από το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών ανέφερε ποσοστό φτώχειας 33%.