Αυτές είναι οι 10 πιο κερδοφόρες εταιρείες του πλανήτη…

Τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου, τουλάχιστον όσον αφορά την κερδοφορία του α’ εξαμήνου του 2017, παρουσιάζει το Bloomberg, σχολιάζοντας πως η πάλαι ποτέ «κρυψίνους» πετρελαϊκή της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, φιγουράρει στην πρώτη θέση και «ζαλίζει» με τα υψηλά νούμερά της.

Η εταιρεία είναι ένας από τους κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς παράγει και πουλάει 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ωστόσο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες κρατά μυστικές τις οικονομικές της επιδόσεις. Αυτό αλλάζει τώρα, καθώς ετοιμάζεται για την είσοδό της στο χρηματιστήριο και προσφέρει για πρώτη φορά στους επενδυτές μια γεύση των οικονομικών της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, η Aramco είχε κέρδη 33,8 δισ. δολαρίων το α’ μισό του 2017, παραγκωνίζοντας τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση με καθαρή κερδοφορία 28,9 δισ. δολαρίων και η Samsung που βρίσκεται στην τρίτη θέση με κέρδη 14 δισ. δολαρίων.

Ακολουθούν, επίσης με μεγάλη διαφορά, η Microsoft, με κέρδη 13,8 δισ. δολαρίων, η JPMorgan Chase με κέρδη 12,5 δισ. δολ., η Alphabet, μητρική της Google, με κέρδη 11,7 δισ. δολ., η Berskhire Hathaway με 11,3 δισ. δολ., η Exxon Mobil με κέρδη 7,4 δισ. δολ., η Shell με αντίστοιχη κερδοφορία, η Volkswagen με κέρδη 6,8 δισ. δολ. και τέλος η κινεζική Alibaba με κέρδη 2,4 δισ. δολαρίων.