Αρχιεπίσκοπος: Η εκκλησία θα συνεχίσει το ιστορικό της χρέος έναντι στην πατρίδα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ηρώων και πεσόντων της Αφάνειας στον προαύλιο χώρο του ναού του πολιούχου Αγίου Αρτεμίου και πάντων των Αγίων, ανέφερε ότι η εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει το δρόμο του ιστορικού της χρέους έναντι στην πατρίδα.

Ο Μακαριότατος, σύμφωνα με ανακοίνωση είπε ότι η εκκλησία “αντλούσα από τις ζείδωρες και εύχυμες πηγές της το θυσιαστικό αυτό πνεύμα της θείας προς την Ελευθερία αγάπης και εκφράζουσα τους ενδόμυχους πόθους του Ποιμνίου Της, θα συνεχίσει το δρόμο του ιστορικού της χρέους απέναντι στην Πατρίδα μας”.

Θα συνεχίσει, πρόσθεσε, το δρόμο του καθήκοντος και της τιμής μέχρις ότου ροδίσει στην πατρίδα μας η αληθινή ελευθερία και δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αξίες του δικαίου, και τις παραδεδεγμένες αρχές τού ΟΗΕ και της ΕΕ.

Σήμερα, είπε, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και καταθέτουμε τις δάφνες και τις μυρσίνες της ευγνωμοσύνης μας προς τους πεσόντες και αγνοουμένους της σκλαβωμένης Αφάνειας “και διακηρύσσουμε ενώπιον των ιστορικών τους μορφών ότι θα συνεχίσουμε τον υπέρ της ελευθερίας αγώνα τους, μέχρις ότου η χρυσόπτερος ίρις αναγγείλει το φέγγος τής ποθεινής ημέρας τής εθνικής απολύτρωσης από τα τουρκικά στρατεύματα και από τον παράνομο εποικισμό τής κατεχόμενης πατρίδας μας”. Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, απτόητοι τον αγώνα τους, μέχρις ότου η γλυκιά αύρα της ελευθερίας δροσίσει τις ψυχές μας.

Μέσα μας αισθανόμαστε, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος ότι οι μορφές όλων των θυσιασθέντων και αγνοουμένων θα σελαγίζουν αθάνατες και στο διηνεκές θα καταυγάζουν τους γαλάζιους ορίζοντες της υπομένουσας πατρίδας μας και θα μας θυμίζουν το χρέος μας προς αυτήν. Το πνεύμα τής θυσίας τους θα ενοικεί συνεχώς στις ψυχές μας, θα πλημμυρίζει με υπερηφάνεια τους οικείους τους, θα χαλυβδώνει τη θέληση των νέων για αγώνα και θα οδηγεί τις σκέψεις και τα βήματα όλων μας προς τα υψηλά ιδεώδη τής Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, της πατρίδας και της ελευθερίας, κατέληξε.

Ευχήθηκε τέλος στους οικείους των πεσόντων και αγνοουμένων, στους πρόσφυγες από την Αφάνεια και τις άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές και σε όλους τους παριστάμενους, καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το επικείμενο νέο έτος.