Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό με τον όρο «Μακεδονία» στην ατζέντα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν Ελλάδα και Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας.

Πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

«Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .

Ο όρος «Μακεδονία» στην ατζέντα του Νίμιτς
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του Μάθιου Νίμιτς τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».

Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Στα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα βρίσκεται στα Σκόπια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο επίκεντρο των συναντήσεων του Στόλτενμπεργκ θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τα Σκόπια, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική του, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Καμμένος στηρίζει «Βαρντάσκα»
Παλαιότερη πρότασή του να μετονομαστεί τη ΠΓΔΜ «Βαρντάσκα» επανέφερε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Καμμένος στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ είχε πει πως «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε».

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας ανέβασε στο Twitter έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937.

«Επίσημος χάρτης της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια Βαρντάσκα» έγραψε στην ανάρτησή του.

Νέα παρέμβαση Ιερώνυμου
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ζήτημα.

«Το ζήτημα των Σκοπίων, έχει και την εκκλησιαστική του παράμετρο, την οποία θεωρούμε πολύ σοβαρή», επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τονίζει πως «στα πλαίσια της συμφωνίας περί του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, να υπάρξει μέριμνα και για την αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαλειφθεί ο όρος “Μακεδονία” και τα παράγωγά του».