Απόκτηση γης “αντένων” στην περιοχή του Βασιλικού σε συμφωνία με την Βρετανία

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι εγκρίθηκε πρόταση συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για απόκτηση της λεγόμενης γης των Αντένων στην περιοχή Βασιλικού με στόχο την ανέγερση ενός βιομηχανικού και ενεργειακού λιμανιού που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

Η πρόταση, όπως είπε ο Υπουργός “έχει τεράστια σημασία για τον τόπο μας, μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και εντάσσεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές αλλά και τον γενικότερο σχεδιασμό για να αναδείξουμε τη χώρα μας ως ένα περιφερειακό κέντρο διαχείρισης υποδομών, όπως τα αεροδρόμια τα λιμάνια και διάφορες άλλες υποδομές που έχουμε στο κράτος μας».

Η συγκεκριμένη πρόταση, είπε, «αφορά την έγκριση της υπογραφής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόκτηση της λεγόμενης γης των Αντένων στην περιοχή Βασιλικού για την ανέγερση ενός βιομηχανικού και ενεργειακού λιμανιού που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς βιομηχανικούς αλλά και για σκοπούς της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη για τις υποδομές της χώρας μας, σημειώνοντας ότι έχουμε «ήδη αναθέσει σε Οίκο να κάνει μελέτη για την υποδομή και η Αρχή Λιμένων έχει βγει για προσφορές για τα κατασκευαστικά σχέδια και την επίβλεψη αυτού του έργου».

Ερωτηθείς είπε ότι το έργο «υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2020» ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «συζητείται να γίνει επιπρόσθετο λιμάνι στην περιοχή εκείνη εδώ και 40 χρόνια οπότε είναι ακόμη ένα έργο το οποίο προχωρούμε ως Κυβέρνηση λόγω του σωστού οικονομικού προγραμματισμού που κάνουμε και το έργο αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο μας».

Σε άλλη ερώτηση αν στις γύρω κοινότητες θα παραχωρηθούν αντισταθμιστικά έργα, είπε ότι για τα έργα που γίνονται εκεί έχουν ήδη ενημερωθεί οι κοινότητες, προσθέτοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίος είναι το Υπουργείο Ενέργειας είναι σε διάλογο με τις κοινότητες.

Ερωτηθείς για τη δημιουργία του τερματικού, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «το τερματικό είναι ξεχωριστό έργο που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, είναι ένα LNG plant και δεν έχει άμεση σχέση με το λιμάνι».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε υποβάλει ευρωπαϊκή πρόταση για χρηματοδότηση του έργου διότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται το λιμάνι και για σκοπούς για την έλευση φυσικού αερίου στη χώρα μας».
Ανέφερε ότι «το κόστος των λιμενικών υποδομών, χωρίς τις υποδομές για διαμόρφωση του χώρου, είναι γύρω στα 130 εκ. ευρώ αν προσθέσεις και τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα γίνουν αποθηκευτικοί χώροι, κλπ, θα ξεπεραστεί κατά πολύ το ποσό».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι σε σχέση με το θέμα της συγχρηματοδότησης «η αίτηση έχει γίνει στην ΕΕ από το Υπουργείο Ενέργειας, ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου και ελπίζω σύντομα να έχουμε νέα».
Τέλος, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα δοθούν στους τρεις προεπιλεγέντες έγγραφα του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας και έχει ανοίξει η βάση δεδομένων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός Δεκεμβρίου θα δοθεί και το τελευταίο έγγραφο που είναι η σύμβαση ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο αυτή η διαδικασία.
«Επομένως, προχωρά και η διαδικασία για λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και όπως έχω πει, για πρώτη φορά, έχουμε ένα γενικότερο σχεδιασμό όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές», συμπλήρωσε.