Αποτελέσματα ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Τμήμα Φυλακών το 2016

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της Ελεγκτική Υπηρεσίας στο Τμήμα Φυλακών για το 2015 καθώς κατέδειξε πως υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην τελική παραλαβή εξοπλισμού για την ηλεκτρονική παρακολούθηση φυλακισμένων, αδυναμίες στις διαδικασίες παρακολούθησης/καταγραφής των φαρμάκων που χορηγούνται στους κρατουμένους και υπερκατανάλωση καυσίμων σε συγκεκριμένα υπηρεσιακά οχήματα.

Στην Ειδική έκθεση της, η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγράφει επίσης καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος πυρόσβεσης που εγκαταστάθηκε στον χώρο όπου στεγάζεται σημαντικός εξοπλισμός, καθώς και στη διεξαγωγή απαραίτητης εκπαίδευσης του προσωπικού των Φυλακών.

Αναφέρει επίσης ότι ορισμένες ηλεκτρικές θύρες ασφαλείας δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών συντήρησης ενώ παρατηρείται καθυστέρηση στη διερεύνηση ελλείμματος που προέκυψε στους ατομικούς λογαριασμούς καταθέσεων των κρατουμένων, καθώς και στη συμφιλίωση των υπολοίπων των εν λόγω λογαριασμών, για το έτος 2016.

Σε ότι αφορά την υπερκατανάλωση καυσίμων σε συγκεκριμένα υπηρεσιακά οχήματα, η Υπηρεσία σημειώνει ότι ανέρχεται ποσοστιαία στο 357%, συγκρινόμενη με τον αντίστοιχο μέσο όρο κατανάλωσης καυσίμου των ανωτέρω οχημάτων, σε διαφορετική χρονική περίοδο.

Καταγράφεται επίσης συσσώρευση ωρών υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού των φυλακών που δεν παραχωρήθηκαν και ελλιπής διαδικασία παρακολούθησης/καταγραφής των υπερωριών του προσωπικού των Φυλακών.

Η Υπηρεσία αναφέρει στην έκθεση της ότι σημαντικός αριθμός προσωπικού έλαβε άδεια ασθένειας πέραν των 42 ημερών και καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαραίτητων ιατρικών γνωματεύσεων για την αιτιολόγησή τους.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει επίσης την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων/συμπληρωματικών μέτρων διασφάλισης της διαδικασίας συλλογής και επιστροφής των προσωπικών αντικειμένων των κρατουμένων κατά την είσοδο και αποφυλάκισή τους από τις Φυλακές.