Αποκαλύψεις Αβέρωφ: Αξιωματούχος ΣΚΤ με 714 τραπεζικούς λογαριασμούς

Σε αποκαλύψεις προέβη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό.

Συγκεριμένα ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκάλυψε ότι αξιωματούχος της ΣΚΤ κατείχε μαζί με συγγενείς του 634 λογαριασμούς σε 15 Συνεργατικές καθώς και 80 λογαριασμούς σε επτά τράπεζες, συνολικά 714 λογαριασμούς.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του συγκεκριμένου αξιωματούχου ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα διακινδυνεύσει ο Κύπριος καταθέτης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή η οικονομία, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ότι χρειάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε εξάλλου ότι είναι μαζί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στο ότι πρέπει να προστατευτούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, είπε όμως ότι πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα σε όσους φόρτωσαν στους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Όπως είπε, πρέπει «να ξέρουν ότι αν δεν τα πληρώσουν θα πρέπει να εκποιηθούν οι περιουσίες τους και όχι να ερχόμαστε να τα φορτώνουμε στους απλούς πολίτες».

Όσον αφορά την έρευνα για τον Συνεργατισμό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «εκ των προτέρων ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεσμεύεται να δεχτεί το πόρισμα».

Εμείς, συνέχισε «α λα καρτ αποδοχές πορισμάτων δεν κάναμε ποτέ, ούτε θα το πράξουμε». Είπε επίσης ότι «όποια και αν είναι το πόρισμα και σε όποιον καταλογίζει ευθύνες, για οτιδήποτε, από εμάς θα ακούσετε έναν απόλυτο σεβασμό».

«Και αν υπάρχουν και καταδίκες λόγω των πορισμάτων, δεν θα δείτε ποτέ το Πολιτικό Γραφείο του Συναγερμού έξω από αίθουσες δικαστηρίων» συμπλήρωσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι από το εξής, ουδείς από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ή στέλεχος του κόμματος θα παρευρίσκεται σε οποιοδήποτε πάνελ συζήτησης που αφορά θέματα για τα οποία ξεκίνησαν έρευνες ή για ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη των καταθετών και της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο τί συνέβαινε στον Συνεργατισμό, ο κ. Νεοφύτου έφερε το παράδειγμα αξιωματούχου του Συνεργατισμού για περίοδο πριν από το 2013, ο οποίος μαζί με συγγενικά του πρόσωπα Α’ βαθμού, συγγενείς, εταιρείες που συμμετείχε ο ίδιος ή συγγενικά του πρόσωπα διατηρούσαν 634 λογαριασμούς σε 15 Συνεργατικές. Είπε επίσης ότι υπήρχαν και 80 λογαριασμοί σε 7 τράπεζες, ανεβάζοντας το σύνολο των λογαριασμών σε 714 με ΜΕΔ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις από αυτά που έγιναν στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη Παρασκευή η Βουλή θα δει πολύ υπεύθυνα τα θέματα της εγγύησης προς τη Συνεργατική, αλλά και τα αναγκαία νομοθετήματα και αποφάσεις για τους κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, υπό τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για διασφάλιση πρώτης κατοικίας όσων πραγματικά έχουν ανάγκη, βελτίωση του νόμου για την αφερεγγυότητα, και την δέουσα αντιμετώπιση όσων μεταφέρουν τις υποχρεώσεις τους στον Κύπριο πολίτη, ζώντας οι ίδιοι μέσα στη χλιδή.