Αν.Κ.Ε: Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε εμείς στην ΕΔΕΚ για την ανάπτυξη, τα δεδομένα απαντούν

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στην ΕΔΕΚ

Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε εμείς στην ΕΔΕΚ για την ανάπτυξη. Απαντούν τα δεδομένα και τα χειροπιαστά αποτελέσματα της οικονομίας μας.

Στην ανάπτυξη συμβάλλουν όλοι ουσιαστικά οι παραγωγικοί τομείς. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι κατασκευές. Συμβάλλει η φαρμακοβιομηχανία και ο πρωτογενής τομέας με σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό.

Συμβάλλουν οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις που άρχισαν πλέον να πραγματοποιούνται.

Συμβάλλουν τα φορολογικά κίνητρα για τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Συμβάλλουν τα σχέδια χρηματοδότησης και η μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Συμβάλλει η ιδιωτική κατανάλωση που έχει ενισχυθεί από σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις.

Είναι όμως απογοητευτικό να χαρακτηρίζεται από την ΕΔΕΚ ως ασταθής ο πιο δυναμικός διαχρονικά τομέας της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή ο τουρισμός, τη στιγμή μάλιστα που ξένοι επενδυτές διαβλέπουν σε αυτό το τομέα ευκαιρίες και προοπτικές και προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στις μαρίνες, στο καζίνο, σε νέες αεροπορικές εταιρείες, σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας.

Και είναι εξίσου απογοητευτικό να υιοθετείται από κυπριακό πολιτικό κόμμα η υποβολιμαία αναφορά σε «πώληση διαβατηρίων», τη στιγμή που πρόκειται για ένα σχέδιο που εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό κρατών-μελών εδώ και χρόνια.

Και επειδή αναφέρεται η ΕΔΕΚ στις τοποθετήσεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση καλεί την ΕΔΕΚ να υιοθετήσει και να στηρίξει τις συστάσεις του κ. Δημήτρη Γεωργιάδη, όπως, για παράδειγμα, για τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, και με αυτό τον τρόπο εμπράκτως να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας μας.

Η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.