Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit η στερλίνα μπορεί να υποχωρήσει 10%

Στην εκτίμηση ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα να δούμε το βρετανικό νόμισμα να χάνει το 10% της αξίας του, συγκλίνουν οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές.

Η στερλίνα τη Δευτέρα υποχώρησε στο 1,2920 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, ότι η πιθανότητα Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία ανέρχεται πλέον στο 60%.

Και όσο η Βρετανία πλησιάζει στο ορόσημο του Μαρτίου του 2019 οπότε και αποχωρεί από την ΕΕ, οι ανησυχίες για ένα βίαιο «διαζύγιο» αυξάνονται και η στερλίνα υποχωρεί συνεχώς, ακόμα και μετά την κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Η στερλίνα ενδέχεται να υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% αναφέρουν οι αναλυτές, ενώ η αντιστροφή κινδύνου εννέα μηνών στην ισοτιμία στερλίνας – δολαρίου, διάστημα που καλύπτει και την ημερομηνία αποχώρησης από την ΕΕ, είναι αυτή τη στιγμή στο πιο απαισιόδοξο σημείο των τελευταίων 17 μηνών. η τεκμαρτή μεταβλητότητα στην ίδια τενόρο σημείωσε πτώση στο υψηλότερο από τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, η μεταβλητότητα έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάρτιο.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές:

Credit Agricole: Αν και υπάρχουν ελπίδες ότι οι δυο πλευρές θα έρθουν πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξει αρκετή πίεση από τις αγορές ή ακόμα και εξαναγκασμός των πολιτικών. Η ισοτιμία στερλίνας /δολαρίου μπορεί να πέσει στο 1,20 αν δεν υπάρξει συμφωνία και πάμε σε σκληρό Brexit. Αν υπάρξει συμφωνία η ισοτιμία μπορεί να κινηθεί στο 1,39 ή και ψηλότερα.

Rabobank International: «Μάθαμε από την αύξηση επιτοκίων από την ΒοΕ ότι όλα έχουν να κάνουν με την πολιτική πλέον σε ό,τι αφορά τη στερλίνα», αναφέρει η επικεφαλής των στρατηγικών αναλυτών, Jane Foley. «Αν πάμε σε hard Brexit, η στερλίνα θα υποχωρήσει πολύ» και δεν θα ξαναγίνει ελκυστική για αγορά εκτός κι αν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το Brexit. Αν και για τη Foley αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι στο βασικό της σενάριο, η πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα γύρω στις 89,30 πέννες προς την απόλυτη ισοτιμία αν δεν είναι πιθανό ένα ομαλό Brexit.

Commerzbank: Οι ανησυχίες μετά τα σχόλια του Φοξ αυξήθηκαν αλλά μόνον οριακά. Η αντιστροφή κινδύνου στην ισοτιμία όντως αυξάνεται ωστόσο δεν είναι καθόλου κοντά στα υψηλά του 2016.

Αυτό δείχνει ή πως η αγορά θεωρεί ότι μια μη συμφωνία δεν θα επηρεάσει τόσο τη στερλίνα ή δεν την αποτιμά σωστά και επαρκώς. Η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι συμβαίνει μάλλον το δεύτερο. Η στερλίνα έχασε 10% μετά το δημοψήφισμα, άρα αυτή είναι η μίνιμουμ απώλεια που αθ έχει τώρα, προβλέπει η τράπεζα.