Αν δεν μιλάς αγγλικά δύσκολα τρως και πίνεις…

Έχουμε ασχοληθεί ξανά πριν από αρκετό καιρό με το θέμα των αλλοδαπών  υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται σε ξενοδοχεία κυρίως,  αλλά και σε εστιατόρια.

Αφορμή για να ασχοληθούμε και πάλι με το θέμα αυτό είναι η προσωπική εμπειρία την οποία είχε οικογενειάρχης κάτοικος επαρχίας Λευκωσίας ο οποίος έτυχε να βρίσκεται σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας για μία γαμήλια δεξίωση.

Μέχρι να αρχίσει η δεξίωση ο άνθρωπος ήθελε να πάρει ένα καφεδάκι. Παρουσιάστηκε λοιπόν μπροστά του μία ωραία κοπελίτσα η οποία όμως του μιλούσε αγγλικά. Έλα όμως που ο άνθρωπος δεν γνώριζε ούτε λέξη αγγλικά κι έτσι ντράπηκε και σηκώθηκε μάλιστα να φύγει. Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ένας νεαρός ο οποίος είχε ακούσει τη συζήτηση και κι έτσι παρήγγειλε στη σερβιτόρα τι ήθελε ο άνθρωπος.

Αυτά τα μικρά γεγονότα  συμβαίνουν πολύ συχνά γιατί ειδικότερα οι μεγάλοι σε ηλικία δεν γνωρίζουν αγγλικά. Άλλωστε στον τόπο τους βρίσκονται οι άνθρωποι. Που να φανταστούν τι γίνεται;

Είναι καιρός πια το Υπουργείο Εργασίας να βάλει αυστηρότερους φραγμούς. Εάν δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό να μην τους προσλαμβάνουν.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα, αν δεν έχουν άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας δεν προσλαμβάνονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι ξενοδόχοι μας να δώσουν κίνητρα στους Κύπριους για να εργαστούν στις ξενοδοχειακές τους μονάδες και όχι να δίνουν προτεραιότητα στους ξένους.