ΑνΚΕ: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δυστυχώς επιμένει, παραμονή της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, να στέλνει τα λανθασμένα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα ότι τάχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού και αναλώνεται σε τακτικισμούς, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες, φτάνει να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες.

Κατηγορεί αβάσιμα, και το γνωρίζει, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δήθεν δεν εκμεταλλεύτηκε το πλαίσιο Γκουτέρες και τη διαδικασία που έλαβε χώρα στο Κραν Μοντανά.

Το ερώτημα είναι απλό: ποιος τα πέτυχε όλα αυτά;

Η απάντηση είναι εξίσου απλή: Την Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών σε διεθνή διάσκεψη για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και τα στρατεύματα κατοχής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που για πρώτη φορά κατάφερε να φέρει.

Είναι οι ενέργειες και η στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας που απέδωσαν και υιοθετήθηκε ως θέση του ΟΗΕ και του ΓΓ των ΗΕ ότι λύση χωρίς πρόοδο στα θέματα της Ασφάλειας των Εγγυήσεων και των στρατευμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Είναι η στρατηγική και η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη που κατάφερε τον ΓΓ του ΟΗΕ να υιοθετήσει τη θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή εδαφών που θα ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Και διερωτόμαστε: Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην ήθελε να εκμεταλλευτεί όλα αυτά που πέτυχε;
Η απάντηση είναι απλή και τη γνωρίζει το ΑΚΕΛ: Είναι η τουρκική αδιαλλαξία και η επιμονή για εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα για 15 χρόνια με ρήτρα επανεξέτασης, παραμονής εσαεί τουρκικών στρατευμάτων σε Βάση στην Κύπρο και η άρνηση να συναινέσει με συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Να υπενθυμίσουμε επίσης στον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι με την εισήγηση του για πακετοποίηση όλων των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, δεν θα φτάναμε ποτέ στο πλαίσιο Γκουτέρες που επικαλείται σήμερα ο κ. Κυπριανού.

Το ερώτημα που τίθεται και οφείλει να απαντήσει το ΑΚΕΛ στον κυπριακό λαό είναι το εξής: Τι άλλο θα έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να αξιοποιήσει το πλαίσιο Γκουτέρες; Θα έπρεπε να αποδεχθεί τις αξιώσεις της Άγκυρας;