Αναφορά Τραμπ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στην διμηνιαία έκθεση του

Την διμηνιαία έκθεση του κατέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς το Κογκρέσο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τέως Ειδικό του Σύμβουλο για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, που καλύπτει την περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2017.

Στην καλυπτική επιστολή, που υπογράφει εκ μέρους του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τσάρλς Φόκνερ, αναφέρεται ότι στην περίοδο αυτή εντάθηκαν οι υποβοηθούμενες από τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση και ότι οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για τη διευθέτηση. «Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», προσθέτει.

Στην έκθεση αναφέρεται πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της ε/κ κοινότητας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συνέχισαν τις συναντήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο”, συζητώντας μία «πιθανή νέα Διάσκεψη στη Γενεύη πριν την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες τον Ιούλιο”.

«Οι ηγέτες εξήλθαν από τις δύο συναντήσεις τους στις 2 και 20 Απριλίου χωρίς να έχουν να ανακοινώσουν πρόοδο. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το κλίμα ήταν καλό αλλά χρειάζονται πραγματικά αποτελέσματα, ενώ ο κ. Ακιντζί ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν εκ του σύνεγγυς διπλωματία και κατηγόρησε του Ελληνοκύπριους για αδιαλλαξία», αναφέρεται.

Αναφορά υπάρχει και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 2-3 Μαΐου στην Κύπρο ο αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρωασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν, και στις επαφές που είχαν από κοινού με την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Νόχερτι με όλους τους εμπλεκόμενους.

Για την συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 2 Μαΐου, η έκθεση αναφέρει ότι οι ηγέτες εμφανίστηκαν με διαφορετικές απόψεις.
«Ο κ. Ακιντζί φάνηκε απογοητευμένος και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν έναν ισχυρότερο ρόλο. Ο κ. Αναστασιάδης φάνηκε αισιόδοξος, επικαλούμενος συμφωνίες σε αριθμό θεμάτων. Ωστόσο, στις 9 Μαΐου, ο κ. Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, κατηγορώντας την Τουρκία ότι εγκατέλειψε προηγούμενες συγκλίσεις και υποβάλλει νέες απαιτήσεις. Ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να παρέμβει προσωπικά προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία για να σώσει τη διαδικασία», αναφέρεται.

Για τη συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον κ. Έιντε, στη Νέα Υόρκη στις 5 Μαΐου, γράφει ότι ο κ. Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες να εργαστούν σκληρά για να σημειώσουν πρόοδο. «Ο κ. Έιντε είπε (σ.σ σε συνέντευξη προς την εφημερίδα Χαλκίν Σεσί) ότι αν οι ηγέτες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον, ίσως χρειαστεί να κατατεθούν και άλλες επιλογές. Είπε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει είτε μεγάλη πρόοδος ή κατάρρευση και ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα προκαλέσουν κρίση που δεν θα εξαφανιστεί από μόνη της», προστίθεται.

Υπάρχει αναφορά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 7 Μαΐου η Αμερικανίδα Πρέσβης Κάθλιν Ντόχερτι στην εφημερίδα «Αλήθεια», όπου μίλησε για τις διαπραγματεύσεις επανένωσης και τις έρευνες υδρογονανθράκων. «Εξέφρασε την υποστήριξή της για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και δήλωσε ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάλεσε όλους τους Κύπριους να κοιτάξουν το μέλλον και να σκεφτούν τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει μια επανενωμένη Κύπρος», σημειώνεται.

Η έκθεση γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν με συναντήσεις την 1η Μαΐου και τις 18 Μαΐου και σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, «ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να μεταβεί σε διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη, υπό την προϋπόθεση ότι τα θέματα θα συζητηθούν και θα κλείσουν με συγκεκριμένη σειρά. Ο κ. Ακιντζί απέρριψε την προϋπόθεση της αλληλουχίας και πρότεινε όπως όλα να συζητηθούν ως πακέτο. Ο κ. Γκουτέρες διαβίβασε το μήνυμα ότι οι συνομιλίες είναι στα χέρια των Κυπρίων ηγετών και ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να τους στηρίζουν. Κάλεσε τον ‘Ελληνα πρόεδρο (σ.σ εννοεί τον Πρωθυπουργό) Τσίπρα και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να είναι ευέλικτοι και εποικοδομητικοί».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι κύριοι Έιντε και Γκουτέρες συνέχισαν να ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να ορίσουν ημερομηνία για μια διάσκεψη.
«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα στις τοπικές διαπραγματεύσεις και ήταν πρόθυμοι να πάνε σε άλλη διεθνή διάσκεψη, αλλά ο Έιντε δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση να καλυφθεί μεταξύ τους, πάνω στο θέμα της μορφής», καταλήγει η διμηνιαία έκθεση Τραμπ για την Κύπρο.