Ανάπτυξη κριτικής σκέψης των νέων για τα ΜΜΕ με ευρωπαϊκό έργο

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει ως Εταίρος στο Πρόγραμμα “The European MediaCoach Initiative”, με σκοπό την προώθηση του γραμματισμού και της κριτικής σκέψης για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) ανάμεσα στους νέους, συμμετέχει ως Εταίρος στο Πρόγραμμα “The European MediaCoach Initiative”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του ERASMUS+ και εντάσσεται στην κατηγορία προγραμμάτων που αφορούν στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση.

«Έχει καταδειχθεί πως όσο αυξάνεται ο χρόνος που οι νέοι αφιερώνουν στο διαδίκτυο τόσο η κοινωνία της πληροφορίας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούνε και αλληλοεπιδρούν, αφού δέχονται προκλήσεις οι οποίες προκαλούν ριζικές αλλαγές στις βασικές αξίες της ζωής τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι το έργο στοχεύει να βελτιώσει τα επίπεδα γραμματισμού για τα ΜΜΕ μέσω επιμόρφωσης και κατάρτισης μεγάλου αριθμού επαγγελματιών οι οποίοι ασχολούνται με τη νεολαία (π.χ. εκπαιδευτικών, ειδικών επαγγελματιών οι οποίοι εργάζονται σε Κέντρα Νεότητας και σε χώρους άτυπης μάθησης, όπως είναι οι Βιβλιοθήκες και τα Μουσεία), ώστε να καταστούν οι ίδιοι εγγράμματοι, για να προωθήσουν τον γραμματισμό για τα ΜΜΕ στους νέους.

Συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ συμμετέχουν ως Εταίροι το Stichting Reklame Rakkers της Ολλανδία, το EAVI: the European Association for Viewers Interests του Βελγίου, το University Institute of Lisbon της Πορτογαλίας, το ActiveWatch: Media Monitoring Agency της Ρουμανίας, το The University of Sofia “St. Kliment Ohridski” της Βουλγαρίας και το Athens Lifelong Learning Institute της Ελλάδας.

Το έργο έχει εγκριθεί με προϋπολογισμό €435.000, καταλήγει η ανακοίνωση.