Αμύγδαλα: Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Πολλοί, αποφεύγουν την κατανάλωση αμυγδάλων εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος και θερμίδες, αγνοώντας πιθανώς την πραγματική συμβολή τους στην απώλεια βάρους. Τα αμύγδαλα παρέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως επίσης και καλής ποιότητας λιπαρά.

Εάν λοιπόν, ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, δεν πρέπει να τα απαρνηθείτε.

Oι σημαντικοί αυτοί ξηροί καρποί με τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά και την αίσθηση κορεσμού που προσφέρουν στον οργανισμό είναι ό,τι πρέπει για να χάσετε βάρος με ασφάλεια.

Διατροφικά στοιχεία

Μία μερίδα αμύγδαλα ισοδυναμεί με περίπου 22 ολόκληρους καρπούς. Τα ανάλατα αμύγδαλα έχουν 170 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 15 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου νάτριο. Το ίδιο ποσό αμύγδαλα καβουρδισμένα σε λάδι, έχουν σχεδόν ίση ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών, αλλά συνολικά έχουν 15,5 γραμμάρια λίπους και 150 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Δίνουν ενέργεια

Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα υψηλά σε ενέργεια λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, όπως: βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β2, πρωτεΐνες, μαγγάνιο και χαλκός. Τα συστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διαδικασία απώλειας βάρους, επειδή βοηθούν να παραμείνουν ενεργές οι διαδικασίες του οργανισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δαπανώνται περισσότερες θερμίδες ημερησίως.

Αίσθηση κορεσμού
Ένα βασικό πλεονέκτημα των αμυγδάλων είναι η δυνατότητά τους να προωθήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό το αίσθημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Εκτός του ότι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι η πιο χορταστική θρεπτική ουσία, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό λιπαρών οξέων και φυτικών ινών που ικανοποιεί την πείνα. Σε μια μελέτη για το  «International Journal of Obesity», τα άτομα που συμπλήρωναν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες με αμύγδαλα για μια περίοδο 24 εβδομάδων έχασαν 62% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι άτομα που κατανάλωσαν σύνθετες τροφές και υδατάνθρακες.

Επιπλέον οφέλη

Τα αμύγδαλα μπορούν να προσφέρουν και άλλα οφέλη για την απώλεια βάρους που δεν είναι τόσο άμεσα. Για παράδειγμα, αν τα τρώτε ως σνακ καθημερινά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, λόγω του επιπλέον λιπώδους ιστού στο σώμα τους, που αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για την άντληση του αίματος σε όλο το σώμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας, νεφρικής ανεπάρκειας, ανεύρυσμα και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Γνωρίστε τα όριά σας

Όπως και με οποιαδήποτε άλλα υγιή τρόφιμα, είναι δυνατόν κανείς να ξεφύγει. Επειδή είναι σχετικά υψηλής θερμιδικής πυκνότητας, αν φάτε πάρα πολλά απ’ αυτά μπορεί να οδηγηθείτε σε αύξηση του σωματικού βάρους και όχι απώλειά του, όπως ήταν ο στόχος.

Αξίζει να προσέχετε τι τρώτε και να βάλετε μια μερίδα αμύγδαλα στην καθημερινότητά σας. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, θα πρέπει να πάρετε έγκριση από το γιατρό σας.