Αμανατίδης: Περισσότερες από 140 χώρες αποκαλούν τα Σκόπια «Μακεδονία»

Τις δηλώσεις του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, που φωτογράφιζαν λύση στο Σκοπιανό ζήτημα, στην οποία θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία», σχολίασε με τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Η χώρα μας αποδέχθηκε την είσοδο της FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία που περιέχει την ονομασία Μακεδονία. Είναι ένα γεγονός ότι πλέον των 140 χωρών συναλλάσσονται και εκφωνούνται ο ένας με τον άλλον με τη συνταγματική ονομασία της FYROM», επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ.

Τόνισε επίσης ότι στόχος της Ελλάδας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό, αλλά και η απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων.

Στάθηκε επίσης και στο ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» της. «Αυτό που σε πρώτη φάση είναι να γίνει, είναι να συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Έχει σημασία ποιος μιλάει, πώς μιλάει, πότε γίνονται οι προτάσεις, ποιες είναι οι δυσκολίες και πώς θα λύνονται. Τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μεγάλη βιασύνη σε όσα ακούγονται», διευκρίνισε ο κ. Αμανατίδης.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών προσέθεσε πως από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου κρατά την εμπιστοσύνη που έχει εκφράσει στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και στη δέσμευσή του ότι θα δεχτεί λύση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και απολαμβάνει ευρεία συναίνεση.

Τέλος, όσον αφορά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επισήμανε πως η κυβέρνηση πάντα λαμβάνει υπόψη της την Εκκλησία, αλλά διατηρεί την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση.