ΑΚΕΛ: 92 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου

Ανακοίνωση για την 92η επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου

Η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, το Δεκαπενταύγουστο του 1926 στη Λεμεσό, ήταν και παραμένει ορόσημο στην ιστορία του τόπου μας. Από εκείνη τη μέρα ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου απέκτησε το Κόμμα του.

Το επαναστατικό μήνυμα που έσπειρε μέσα στην κυπριακή κοινωνία το ΚΚΚ συμπυκνώνεται μέσα στην αναφορά του Προγράμματός του: «Οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζονται πια σε Έλληνες και Τούρκους για ν’ αλληλοτρώγονται για τα μεγαλεία των πατρίδων των, αλλά σε φτωχούς και πλουτοκράτες».

Αυτό είναι το ταξικό και διεθνιστικό περιεχόμενο της ιδεολογίας που καθοδηγεί το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ εδώ και 92 χρόνια.

Η ίδρυση του ΚΚΚ αποτελεί προέκταση και αποτέλεσμα της δυναμικής που απελευθέρωσε σ’ ολόκληρο τον κόσμο η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, το 1917. Τα μηνύματά της είχαν φτάσει και στην Κύπρο βρίσκοντας απήχηση μέσα στο πιο πρωτοπόρο τμήμα της κυπριακής εργατικής τάξης, αλλά και σε μορφωμένους νέους της εποχής, με τη δημιουργία των πρώτων κομμουνιστικών πυρήνων από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αυτοί αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση του Κόμματος της Εργατικής Τάξης της Κύπρου, με ιδεολογία το μαρξισμό-λενινισμό.

Το ΚΚΚ πρωτοστάτησε στην οργάνωση των συντεχνιών και στους πρώτους εργατικούς αγώνες για το μεροκάματο. Προέβαλε την ανάγκη για συμμαχία εργατών και αγροτιάς απέναντι στην εκμετάλλευση από τους τσιφλικάδες, τους τοκογλύφους και την μεγαλοεργοδοσία της εποχής. Πρόταξε την ανάγκη ενιαίου αντιαποικιακού μετώπου πάλης και κοινό αγώνα Ε/κ και Τ/κ απέναντι στους Βρετανούς. Αγκάλιασε και οργάνωσε στις γραμμές του τους πρωτοπόρους Τουρκοκύπριους εργάτες. Έγινε η πρώτη φωνή στο νησί που πρόταξε την ισότητα των δύο φύλων. Συγκρούστηκε με τον σοβινισμό, τον θρησκευτικό σκοταδισμό, την αμάθεια και τις προκαταλήψεις. Ενέπνευσε πρωτοπόρους καλλιτέχνες και διανοούμενους να στρατευτούν στην οργανωμένη πάλη για ένα καλύτερο κόσμο. Διέδωσε τα κομμουνιστικά ιδανικά και την πίστη στο σοσιαλισμό ως ένα ποιοτικά ανώτερο στάδιο στην ανθρώπινη ιστορία.

Αναπόφευκτα, το ΚΚΚ υπέστη τη λυσσαλέα πολεμική της αποικιοκρατίας, της ντόπιας άρχουσας τάξης και της ηγεσίας της Εκκλησίας. Διώξεις, φυλακίσεις, εκτοπισμοί, δίκες, επιθέσεις και προπηλακισμοί ήταν η καθημερινότητα για τους πρωτοπόρους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες της Κύπρου. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΚ κατάφερε να φυτέψει το σπόρο και να εγγυηθεί ότι το δέντρο του Κόμματος θα ριζώσει γερά ανάμεσα στους εργαζόμενους του τόπου.

Η θαρραλέα δράση των μελών του ΚΚΚ έγινε η μαγιά και το προζύμι για να είναι σήμερα το ΑΚΕΛ, συνεχιστής του ΚΚΚ, μια μαζική και πρωταγωνιστική δύναμη στο γίγνεσθαι του τόπου, με διεθνή εκτίμηση. Μια δύναμη που έγραψε, με το αίμα της, Ιστορία στους αγώνες για τη δικαίωση της πατρίδας μας και που έβαλε τη σφραγίδα της σε όλες τις κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων. Μια δύναμη που άντεξε κάθε είδους πολεμική από κέντρα εντός και εκτός Κύπρου και που συνεχίζει να αντεπεξέρχεται στις δοκιμασίες. Ένα Κόμμα με στρατηγική που υπηρετεί το σήμερα και το αύριο, που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό και που εκφράζει τις προσδοκίες και τα αιτήματα των νέων του τόπου. Ένα Κόμμα που αποτελεί δύναμη για την πατρίδα μας και την προοπτική του τόπου.

Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία.