ΑΚΕΛ: Το Υπουργείο Παιδείας παραπαίει

Το Υπουργείο Παιδείας παραπαίει, αναφέρει σε γειραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Λάρνακας, Γιώργος Κ. Γεωργίου, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για δογματική εμμονή σε ένα παιδαγωγικό έγκλημα:

“Το Υπουργείο Παιδείας, επιφέροντας αποσπασματικές, μη επιστημονικά τεκμηριωμένες και συντηρητικές αλλαγές στην εκπαίδευση, προχωρεί ακάθεκτο στην υλοποίηση ενός παιδαγωγικού εγκλήματος σε βάρος των παιδιών μας. Μέσα από τις εξετάσεις των τετραμήνων μετατρέπει τα σχολεία σε διαρκή εξεταστικά κέντρα. Καμιά πρόβλεψη για καινοτόμες, μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, για βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης.

Παρά τις δεσμεύσεις του τέως αλλά και του νυν Υπουργού Παιδείας, τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν ασφυκτικά, η υπερβολική ύλη άθικτη, τα αναλυτικά προγράμματα μη προσαρμοσμένα, τα διαγωνίσματα αμείωτα και ο διδακτικός χρόνος δραματικά συρρικνωμένος. Κανένας από τους εκπαιδευτικούς εταίρους δεν συμφωνεί με τις εξετάσεις των τετραμήνων, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

Ως ΑΚΕΛ, με την πρόταση νόμου μας, αποβλέπουμε στην κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων και στη χειρότερη περίπτωση στην αναβολή εφαρμογής του θεσμού μέχρις ότου υπάρξει ένα σύγχρονο, παιδαγωγικά επεξεργασμένο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, που θα λαμβάνει υπόψη εκτός από την γραπτή εξέταση και άλλους παράγοντες, έχοντας στο επίκεντρο του την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Φυσική: Ατασθαλιών συνέχεια

Μετά από το μπάχαλο με τις εξετάσεις για το νέο σύστημα διορισμών, η Υπηρεσία Εξετάσεων υπέπεσε σε ακόμη ένα ολίσθημα, αυτή τη φορά στο μάθημα της Φυσικής για τις παγκύπριες εξετάσεις.

Ένας θεσμός καθόλα αξιόπιστος, τα τελευταία χρόνια καθίσταται πηγή παραπόνων και κλονισμού της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης. Ο Υπουργός Παιδείας με απλοχεριά μοιράζει δεξιά και αριστερά μονάδες, προφανώς για να συγκαλύψει τις ασήκωτες ευθύνες της Υπηρεσίας Εξετάσεων αλλά και των θεματοθετών.

Το λιγότερο που θα αναμέναμε μετά τη διαπίστωση του λάθους θα ήταν να διατάξει διοικητική έρευνα και να αποδώσει ευθύνες. Δεν το έκανε όμως. Γιατί άραγε; Δικαίως, αναδεικνύονται διαμαρτυρίες για άνιση και ετεροβαρή μεταχείριση των υποψηφίων.

Είναι πλέον προφανές: Ο θεσμός και οι διαδικασίες των παγκύπριων εξετάσεων πάσχουν και χρήζουν άμεσης αναθεώρησης.

Συνειδητή κωλυσιεργία;

Είτε από ασυγχώρητη αδράνεια είτε συνειδητά το Υπουργείο Παιδείας αδικεί κατάφωρα μια ομάδα εκπαιδευτικών. Ενώ τους αναγνωρίζει την εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την κατοχυρώνει στον κατάλογο διοριστέων αρνείται να πράξει το ίδιο στον κατάλογο διορισίμων. Κινείται στα όρια της παρανομίας. Δεν κατέθεσε σχετικούς κανονισμούς όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία. Το Υπουργείο Παιδείας παίζει με τη φωτιά αναφορικά με την εγκυρότητα και τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος διορισμών. Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε αίρουμε αυτή την αδικία. Το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε την ψήφιση της πρότασης νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.

Επιτέλους, πότε θα σταματήσουν οι γκάφες εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας; Η μηδενική ανοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας ισχύει και για τους υπουργούς του;”