ΑΚΕΛ: Το σχέδιο Εστία δεν θα περάσει -Αντιλαϊκά τα ν/σ για εκποιήσεις

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΕΔ και τις εκποιήσεις

Εδώ και αρκετές μέρες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έστω και με ένα πιεστικό και συνοπτικό τρόπο που επέβαλε η κυβέρνηση, συζήτησε το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις εκποιήσεις. Η συζήτηση αυτή έχει ολοκληρωθεί σήμερα και αύριο πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρέπει να πω ότι αυτά που έχει φέρει η κυβέρνηση για τις εκποιήσεις είναι άκρως αντιλαϊκά και επικίνδυνα για τους πολίτες. Στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών το ΑΚΕΛ έθεσε τέσσερις στόχους τους οποίους προσπαθεί να υλοποιήσει μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες που έχει καταθέσει και οι οποίες θα συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

· Πρώτος στόχος είναι να απορριφθούν οι αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης που κάνουν πολύ πιο επιθετικό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

· Δεύτερο, το ΑΚΕΛ με τις προτάσεις που καταθέτει προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας για την κύρια κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και για τους συνεπείς δανειολήπτες για δάνεια μέχρι και €350.000.

· Τρίτο, το ΑΚΕΛ με τις προτάσεις του επιδιώκει να δοθούν εργαλεία για αντιμετώπιση του προβλήματος με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και για όλους όσοι εκμεταλλεύονται το σύστημα για να μην διευθετούν τις υποχρεώσεις τους.

· Τέταρτο, να δοθούν κίνητρα και να ενισχυθούν τα εργαλεία για να υπάρξουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Αντιλαμβάνεστε ότι το πώς θα τοποθετηθεί αύριο το ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τις προτάσεις νόμου και τις τροπολογίες που καταθέτει.

Σχέδιο Εστία

Το σχέδιο Εστία δεν θα περάσει και δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή. Δεν είναι της Βουλής, είναι της κυβέρνησης. Στην Επιτροπή Οικονομικών δεν έγινε συζήτηση για βελτίωση και διαμόρφωση του σχεδίου. Έγινε ενημέρωση και στη βάση αυτής της ενημέρωσης υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις.

Η διαπίστωσή μας είναι πως το σχέδιο Εστία είναι ανεπαρκέστατο. Πρώτα από όλα δεν καλύπτει αυτούς που δεν έχουν εισοδήματα ή έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Δεύτερο, είναι ένα σχέδιο που, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση αφορά μέχρι και 15 χιλιάδες δανειολήπτες. Επομένως, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των δανειοληπτών που μπορούν να καλυφθούν από αυτό το σχέδιο. Τρίτο, το σχέδιο είναι υπό την αίρεση των τραπεζών εάν θα συμμετέχουν. Τέταρτο και πολύ ουσιαστικό, αυτό το σχέδιο αντί να ενισχύει τη δυνατότητα των πολιτών για να μπορούν να μπουν σε διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης αυτό που κάνει στην ουσία είναι να βοηθά τις τράπεζες, τα βιβλία τους και την εικόνα τους.

Ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι αυτό το οποίο έφερε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, δεν αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για τους πολίτες που έχουν τη διάθεση να μπουν σε αναδιάρθρωση. Γι’ αυτούς που έχουν τη διάθεση να πληρώσουν τα δάνεια τους και απλά δεν μπορούν εξαιτίας της εισοδηματικής τους κατάστασης.