ΑΚΕΛ: Τα δημόσια νοσηλευτήρια με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγούνται προς κατάρρευση

Τα δημόσια νοσηλευτήρια με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγούνται κατάρρευση, αναφέρει σε δήλωσή του  για την Υγεία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού:

Ο τομέας της υγείας είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο του λαού. Από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε αυτόν καθορίζεται και ο δείχτης ενδιαφέροντος της για τους πολίτες.

Το ΑΚΕΛ λειτούργησε καταλυτικά για τη ψήφιση των σχετικών νομοσχέδιων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, παρά το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια υπονομεύθηκε από βασικά στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήσαμε ακόμα μια σειρά επισκέψεων σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Οι ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας μας ζητούν να κάνουμε κάτι γιατί η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δυστυχώς τον καθοριστικό λόγο για λύση των προβλημάτων έχει μόνο η Κυβέρνηση.

Ένα χρόνο μετά την ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων το μόνο που έγινε για την αυτονόμηση είναι ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του αυτόνομου οργανισμού.

Ένα χρόνο μετά την ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων διαπιστώνουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν αφεθεί να παραπαίουν και οδηγούνται προς την κατάρρευση. Αυτό παρά το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου του 2016 και το σχεδιασμό θα έπρεπε να ενισχύονταν και να εκσυγχρονίζονταν για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της αυτονόμησης είμαστε ακόμα στην διαδικασία πρόσληψης Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ενώ τα νοσηλευτήρια έχουν καταρρεύσει και η επαγγελματική εξουθένωση είναι εμφανής σε όλους τους επαγγελματίες υγείας.

Σε περίπτωση που τα κρατικά νοσηλευτήρια αφεθούν για περισσότερο χρόνο στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, θα είναι η βόμβα στα θεμέλια του ΓΕΣΥ. Είναι πλέον καθαρό ότι έχει de facto ακυρωθεί η αρχή της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες αφού τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν πλέον υποδεέστερες δομές, εξοπλισμό και είναι υποστελεχωμένα.

Ειδικότερα, ο δημόσιος τομέας υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως:

1. Υποστελέχωση, επαγγελματική εξουθένωση ιατρών και νοσηλευτών και φυγή τους προς τον ιδιωτικό τομέα

2. Υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και υπερφόρτωση υποδομών και κλινικών. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία ανέρχονται στο 2.6% του ΑΕΠ με μέσο όρο το 7% στην ΕΕ

3. Μεγάλες λίστες αναμονής

4. Η μακροχρόνια πλέον πολιτική του υπουργείου υγείας για διοχέτευση περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα με πρόσχημα τη μείωση των λιστών, αποτέλεσε δικαιολογία για να μην αναπτυχθούν οι κρατικές υπηρεσίες. Παραδείγματος χάριν στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας εργάζεται ένας γαστρεντερολόγος. Αυτή η πολιτική επέφερε πλήγματα στην αξιοπρέπεια και αξιοπιστία του κρατικού τομέα και ακύρωσε επί της ουσίας τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αφού συμβάλλουν οικονομικά και οι ίδιοι οι ασθενείς.

5. Διοικητική δυσλειτουργία και απουσία βασικών διαδικασιών, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών

6. Έλλειψη αναλωσίμων και βασικών ιατρικών εργαλείων

7. Χαμηλά επίπεδα επενδύσεων εξαιτίας των κυβερνητικών περικοπών και παλαίωση υποδομών

8. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη διοικητικού προσωπικού που θα εφάρμοζε τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια.

9. Απουσία ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους επαγγελματίες υγείας

10. Έλλειψη υποστηρικτικών γραμματειακών υπηρεσιών

11. Ελλιπής μηχανογράφηση

Η νοσηρή αυτή κατάσταση έχει ως τραγικό αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολιτών μας να μην έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή. Σε αρκετές περιπτώσεις το τίμημα δεν είναι μονάχα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και η ίδια ανθρώπινη ζωή.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε ότι τα προβλήματα στον χώρο της υγείας όπως και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να προσεγγίζονται με ευχολόγια και δηλώσεις προθέσεων, αλλά με έμπρακτες προσπάθειες εκσυγχρονισμού, διοικητικές αναδιαρθρώσεις, ουσιαστικές επενδύσεις και πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Το ΑΚΕΛ κρίνει ότι δεν έχουν γίνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνσή. Εισηγούμαστε όπως τάχιστα το Υπουργείο Υγείας καταθέσει μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών μέχρι την εφαρμογή της αυτονόμησης. Αυτή προέβλεπε «προσπάθεια επίλυσης ή απάμβλυνσης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας Υγείας και οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Η έναρξη της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ (δηλαδή της Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης) το 2019 δεν πρέπει να εξαρτάται από άλλες ενέργειες και το βαθμό προετοιμασίας των νοσηλευτηρίων. Θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την οργανωτική αναδιοργάνωση αλλά και την υλικοτεχνική ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Εισηγούμαστε άμεσα:

Ενίσχυση της Στελέχωσης – Συμφωνία και εφαρμογή δομής. Αναβάθμιση τμημάτων με σωστή ιατρική / νοσηλευτική κάλυψη, βασισμένη σε διεθνείς προδιαγραφές στελέχωσης και ασφάλειας
Εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του Εξοπλισμού
Εισαγωγή & Εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών για τις ιατρικές πράξεις
Δημιουργία διευθυντικών ομάδων για να διευθύνουν τα νοσοκομεία
Εφαρμογή διαδικασιών για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Ενίσχυση της λειτουργίας πιλοτικών προγραμμάτων για μείωση των λιστών αναμονής
Δημιουργία επιστημονικών επιτροπών οι οποίες θα πρέπει να καθορίσουν τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες
Εκπαίδευση: Στη σύγχρονη ιατρική η εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας. Η ικανότητα ενός συστήματος να παρακολουθεί τις εξελίξεις μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης επιστήμης αντανακλάται στην παροχή φροντίδας υγείας προς τον ασθενή.
Γραμματειακή Στήριξη: Η έλλειψη γραμματειακής στήριξης είναι εμφανής. Πρέπει να παρέχεται γραμματειακή στήριξη, συγγραφή ιατρικών εκθέσεων, ραντεβού, τηλεφωνήματα, αλληλογραφία κλπ.
Στο 2018 η παροχή πρόσβασης σε προσωπικό υπολογιστή είναι αδιαπραγμάτευτη. Χρειάζεται πλήρης μηχανογράφηση των νοσοκομείων.
Ιατρικές Εκθέσεις – Για να μπορέσουν οι ασθενείς να απολαμβάνουν έγκαιρα των απαραίτητων ιατρικών πιστοποιητικών και εκθέσεων χρειάζεται πραγματική γραμματειακή στήριξη και παροχή ειδικών συστημάτων ηχογράφησης των εκθέσεων των ασθενών.
Δημιουργία νέων κλινικών πχ τραύματος, ενδοκρινολογίας, ογκολογίας κλπ.
Ενίσχυση νοσοκομείων με κλινικούς φαρμακοποιούς για εξοικονόμηση πόρων και φαρμάκων
Εισαγωγή νέου τρόπου αξιολόγησης με επιστημονικά κριτήρια και ομοιόμορφη αξιολόγηση για μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.

Για να προωθηθούν όλα αυτά χρειάζεται σοβαρή χρηματοδότηση των κρατικών υπηρεσιών υγείας. Αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το ΑΚΕΛ, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και υπερασπιζόμενο την αρχή ότι η υγεία είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ίδια τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών, καλεί την κοινωνία σε συνεχή εγρήγορση, κινητοποίηση και συστράτευση ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υγεία.

Μόνο έτσι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην υγεία και η εφαρμογή εντός των χρονοδιαγραμμάτων του ΓΕΣΥ.