ΑΚΕΛ: Στηρίζουμε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών να υπάρξει διάλογος

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με το τέλος της συνάντησης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις

“Είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ως ΑΚΕΛ μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, αναφορικά με την κρίση που σοβεί στο εκπαιδευτικό σύστημα και το χώρο της παιδείας. Την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτή την κρίση, τη φέρει η κυβέρνηση με τις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις που έχει πάρει. Αποφάσεις χωρίς καμία παιδαγωγική και εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Αποφάσεις οι οποίες στηρίζονται σε μη πραγματικά και παραπλανητικά στοιχεία, όπως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν αποδείξει πάρα πολλές φορές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των εμπλεκόμενων είναι αδιανόητο.

Αντί η κυβέρνηση να αποσύρει τις αποφάσεις της ή τουλάχιστον να τις παγώσει, όπως πρότειναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, για να δώσει χώρο στον διάλογο, δρομολογεί ενέργειες έτσι ώστε να συντηρεί και να ενισχύει την κρίση. Ο κίνδυνος να μην ανοίξουν τα σχολεία φέτος είναι πολύ ορατός και αν γίνει αυτό θα γίνει με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση λοιπόν, οφείλει να παγώσει, τουλάχιστον, τις αποφάσεις της και να δώσει χώρο στο διάλογο έτσι ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Η επίλυση των προβλημάτων δεν περνά μέσα από την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και την απαξίωση των εκπαιδευτικών. Γιατί, δυστυχώς, αυτό κάνει η κυβέρνηση με στόχο να πλήξει το δημόσιο σχολείο και τη δημόσια εκπαίδευση.

Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών οργανώσεων να υπάρξει διάλογος. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με ένα ολιστικό τρόπο που να στηρίζεται σε σύγχρονες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές πολιτικές για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης και των παιδιών μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για αυτή τη συνάντηση που είχαμε, θα βρισκόμαστε σε επαφή. Εκφράζουμε έκκληση προς την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να πράξουν αυτό το οποίο πρέπει για το καλό της εκπαίδευσης και ευρύτερα της κοινωνίας.”