ΑΚΕΛ: Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επιτέλους να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και στον κυπριακό λαό, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της για το Κυπριακό, η  βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου.

Αύριο διεξάγονται οι πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Εκλογές καθοριστικές για την πορεία της χώρας και -φυσιολογικά- για την πορεία του Κυπριακού.

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αναμένεται να σταλεί στην περιοχή ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να ανιχνεύσει κατά πόσο ωρίμασαν ή όχι οι συνθήκες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν χωρούν μασημένα λόγια.

Το τι πρέπει να κάνουμε το έχει διαγράψει επανειλημμένα και ξεκάθαρα ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ: ουσιαστική προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποτελεί η συνέχιση του διαλόγου από εκεί που είχε μείνει, στη βάση του πλαισίου της 30ης Ιουνίου, με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνολική διευθέτηση. Ζητά μάλιστα από τους δύο ηγέτες να ανακτήσουν την αίσθηση του επείγοντος, να επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη και να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα πολιτικής βούλησης.

Πώς εξυπηρετείται αυτός ο στόχος όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τη μια δηλώνει ότι «η επανένωση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο» και την επομένη αφήνει να νοηθεί ότι, σε ευθετότερο χρόνο, θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμα και για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών αντί της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας;

Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επιτέλους να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και στον κυπριακό λαό.