ΑΚΕΛ: Η Τουρκία παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα

Σε δήλωση του ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρθηκε στον  εξισλαμισμό των κατεχομένων από την Τουρκία:

“Οι φωνές διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων ενάντια στις πολιτικές εξισλαμισμού των κατεχομένων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, αναδεικνύουν μια οδυνηρή αλήθεια:

Ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να ενισχύει και να παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Η Τουρκία προωθεί την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδιασμών και μέσα από την κατάσταση της μη λύσης διαμορφώνοντας νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να καταστεί ανέφικτη αυτή η απαράδεκτη πολιτική της Τουρκίας, είναι η επίτευξη λύσης η οποία να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας.

Με φόντο τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξισλαμίσει τα κατεχόμενα και να εξαφανίσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και ενόψει της εντατικοποίησης των προσπαθειών της να εκτρέψει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επικεντρωθεί στις προσπάθειες συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά.

Αυτό είναι που επιδιώκει ο ΟΗΕ ζητώντας από τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό δεν αντέχει ούτε αόριστες και αμφιλεγόμενες ιδέες περί νέας στρατηγικής, ούτε και προεκλογικού χαρακτήρα δηλώσεις στις οποίες αναλώνεται ο Πρόεδρος.

Επιβάλλεται σχεδιασμός και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών έτσι ώστε να ξεπεραστεί η στασιμότητα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Κι αυτό είναι ευθύνη του Προέδρου. Αλλιώς, η Τουρκία θα συνεχίσει ανενόχλητη και χωρίς πολιτικό κόστος να παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα και οι όποιες προοπτικές επίτευξης λύσης έχουν απομείνει σύντομα θα εξανεμιστούν πλήρως”.