ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση με ετσιθελισμό δημιουργεί μεγάλη ανισότητα

ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση με ετσιθελισμό δημιουργεί μεγάλη ανισότητα

Μετά την απόρριψη από την πλειοψηφία της Βουλής, της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας του νόμου για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες, ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σήμερα στην αναφορά του εν λόγω νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους που επιφέρει η τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων, η οποία ενσωματώθηκε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, παραβλέποντας την ουσία. Ότι δηλαδή η τροπολογία μας αίρει την αδικία και διασφαλίζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης παραχωρώντας σύνταξη χηρείας σε όλους τους άνδρες που πληρούν τα κριτήρια, ανεξαρτήτως του πότε απεβίωσε η σύζυγος τους.

Για το ΑΚΕΛ, το σημαντικότερο συνταγματικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η μεγάλη ανισότητα που δημιουργεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο στερεί τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε πριν την 1/1/2018.

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ετσιθελικής πολιτικής της, δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά ούτε και της κοινωνίας, προκαλώντας περαιτέρω καθυστέρηση στη ρύθμιση του δικαιώματος των χήρων ανδρών σε σύνταξη χηρείας.

Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, αναμένουμε ότι η αναφορά θα εκδικαστεί το συντομότερο δυνατό και ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα βασίζεται στη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης και θα αίρει τις όποιες διακρίσεις, τόσο μεταξύ των χήρων ανδρών, όσο και μεταξύ των γυναικών που εισέφεραν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.