ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί για την έκθεση της ΕΕ για το Κυπριακό

Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί αντί να διαβάσει προσεκτικά την έκθεση της ΕΕ για το Κυπριακό, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου:

“Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, αντί να διαβάσει προσεκτικά την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ακολούθησε -ξανά- την τακτική της ωραιοποίησης και των θριαμβολογιών.

Στην ανακοίνωση-θριαμβολογία του Υπουργείου Εξωτερικών για την Έκθεση, δεν γίνεται κανένα σχόλιο για την πιο ουσιαστική αναφορά στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό. Η Έκθεση αθωώνει την Τουρκία για τη συμπεριφορά της στο Κραν Μοντανά. Ουσιαστικά, επαναλαμβάνει αυτό που διατυπώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στη δική του Έκθεση για την υποστήριξη της Τουρκίας προς τις προσπάθειες των δύο πλευρών, αλλά και προς τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης. Αυτό δήλωσε προχθές η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωση που απέφυγε επιμελώς η κυβέρνηση να σχολιάσει. Γιατί άραγε;

Με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνεται ακόμα ένα χαστούκι στο αφήγημα των κυβερνώντων για το Κραν Μοντανά και επιβεβαιώνει ότι, στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ και της ΕΕ, η ευθύνη για την αποτυχία του Κραν Μοντανά, δυστυχώς, δεν είναι στην Τουρκία.

Επιπρόσθετα, στο Έγγραφο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση επιβεβαιώνεται η αντίληψη της ΕΕ περί της θετικής στάσης της Τουρκίας. Τι λέει το Έγγραφο; Υπογραμμίζεται η σημαντικότητα της συνέχισης της δέσμευσης και της συνεισφοράς με συγκεκριμένους όρους της Τουρκίας στις συνομιλίες για επίτευξη δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό, που συνοδεύεται με την αθώωση της Τουρκίας για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, είναι πολύ επικίνδυνο. Η επικοινωνιακή διαχείριση για σκοπούς κατανάλωσης, μπορεί να βολεύει τους κυβερνώντες, αλλά δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι ο Πρόεδρος με συνέχεια και συνέπεια να εργαστεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη γραμμή που έχει χαράξει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Την ίδια ιστορική ευθύνη έχει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακκιντζί.

Αυτή την ιστορική ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν και οι δύο τους. Αυτό άλλωστε τους διαμήνυσε πλείστες τόσες φορές ο ΓΓ του ΟΗΕ, ακόμα και χθες δια του εκπροσώπου του.”