ΑΚΕΛ: Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ είναι εκτός πραγματικότητας και απαράδεκτη

Γραπτή Δήλωση Στέφανου Στεφάνου, Εκπρόσωπου Τύπου ΑΚΕΛ

Σε σημερινή δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε ψηλό τον κατώτατο μισθό στην Κύπρο. Αυτή η δήλωση είναι εκτός πραγματικότητας και απαράδεκτη. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης η Κύπρος δεν έχει κατώτατο μισθό για όλους.

Δεν μας παραξενεύει καθόλου η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Όταν ο Συναγερμός βρισκόταν στην αντιπολίτευση, μαζί με άλλα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης, ζητούσαν μείωση του κατώτατου μισθού ή ακόμα και κατάργηση του. Για 4 ½ χρόνια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού τίποτε δεν έπραξε για να στηρίξει τις χιλιάδες των εργαζομένων και κυρίως τους νέους εργαζόμενους που λαμβάνουν μισθό των 500 και 600 ευρώ, ακόμα και εκεί που τα επαγγέλματα καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε κατέστησε την Κύπρο πρωταθλήτρια στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και εκτόξευσε στα ύψη το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων για αξιοπρεπή εργασία. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι εκεί και όπου οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να θεσμοθετηθούν μίνιμουμ όροι απασχόλησης (μισθός, αργίες, κλπ).