ΑΚΕΛ: Η Αριστερά αντικρίζει την υγεία σαν κοινωνικό αγαθό

Η Αριστερά αντικρίζει την υγεία σαν κοινωνικό αγαθό το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες του, αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας:

“Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό εκτίμησης και ευγνωμοσύνης σε όλους όσοι με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης υπηρετούν το λειτούργημα της διασφάλισης της υγείας του λαού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παραπέμπει σε ατομικό επίπεδο στην ευθύνη του καθενός να ακολουθεί υγιή τρόπο ζωής και να εφαρμόζει υγιείς συμπεριφορές που διασφαλίζουν όχι μόνο τη μακροβιότητα αλλά και την ποιότητα ζωής. Σε συλλογικό επίπεδο παραπέμπει στις ευθύνες της πολιτείας για διασφάλιση όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια για τους ίδιους σκοπούς.

Η Αριστερά αντικρίζει την υγεία σαν κοινωνικό αγαθό, το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες του. Ο τρόπος διαχείρισης του αγαθού της υγείας, αλλά και το επίπεδο σχέσης των πολιτών με αυτό, καταδεικνύει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και πολιτισμού των κοινωνιών. Για το ΑΚΕΛ η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για τους λίγους.

Στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, αποτελεί ύψιστη κοινωνική ανάγκη. Συνεπώς η προώθηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να τεθεί στις πρώτες προτεραιότητες του κράτους. Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να προχωρήσει όπως προγραμματίστηκε χωρίς άλλη καθυστέρηση και παλινδρομήσεις και μακριά από σκοπιμότητες και απόπειρα εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

Σημειώνουμε με ανησυχία το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη χώρα μας. Το ΑΚΕΛ αναμένει από το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει την προώθηση του ΓΕΣΥ, υιοθετώντας συγκεκριμένα μέτρα που είναι απαραίτητα να υλοποιηθούν για την εφαρμογή του.

Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας των κρατικών υπηρεσιών υγείας. Η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να μετριέται με χρήματα. Η συνεχής υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, οι ελλείψεις σε αναγκαία αναλώσιμα, η ελλιπής δομή, ο μη εκσυχρονισμός των όρων εργασίας κ.ά. υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και δημιουργούν αρνητική εικόνα στην κοινωνία.

Το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι θα στηρίξει πολιτικές που θα είναι προς όφελος της υγείας του απλού πολίτη και της κοινωνίας και να αντιπαλέψει πολιτικές που οδηγούν την υγεία προς τα πίσω και τη μετατρέπουν σε προνόμιο αντί δικαιώματος.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του τομέα της υγείας στην Κύπρο και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στέκεται ανάχωμα σε όσους καπηλεύονται ή δημαγωγούν στα θέματα υγείας προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και θα εξακολουθήσει να στηρίζει το δημόσιο τομέα υγείας ως την αναγκαία ραχοκοκαλιά των παρεχόμενων στη χώρα μας υπηρεσιών υγείας.”