ΑΚΕΛ: Δυστυχώς η Τουρκία για ακόμη μια φορά βρίσκεται εκτός ευθυνών για τον ΟΗΕ

Δηλώσεις του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη μετά την επίδοση του ψηφίσματος των Μορφιτών στο Προεδρικό

Είναι ξεκάθαρο, δυστυχώς, ότι η Τουρκία για ακόμη μια φορά βρίσκεται εκτός ευθυνών για τον ΟΗΕ δήλωσε ο Χρίστος Χριστοφίδης σχολιάζοντας την δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ χθες, ότι τα μέρη στην Κύπρο βρίσκονται σε περισυλλογή.

Το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο ΟΗΕ άφησε για ακόμα μια φορά τις όποιες εξελίξεις στη βούληση των πλευρών στην Κύπρο και την Τουρκία εκτός ευθυνών. «Και αυτό είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση γιατί ενώ η κατοχή διαιωνίζεται, η Τουρκία λαμβάνει αποφάσεις για εδραίωση της κατοχής και της διχοτόμησης, (αποφάσεις για τα Μαρωνίτικα χωριά και τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με την Αμμόχωστο) η διεθνής κοινότητα δεν αποδίδει την ευθύνη, τόσο για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, όσο και για το σημερινό αδιέξοδο και τη θλιβερή κατάσταση στο Κυπριακό, στην Τουρκία».

Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει όλους, είπε ο κ. Χριστοφίδης. Η εικόνα ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση αλλά και το τί θα γίνει στη συνέχεια, ανέφερε, αφαιρεί την Τουρκία την εικόνα. Της επιτρέπει να συνεχίσει ανεπηρέαστα τα σχέδιά της, ενώ την ίδια ώρα φορτώνει και στη δική μας πλευρά μέρος της ευθύνης για το πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά κυρίως για το πώς συνεχίζουμε παραπέρα.

Επέτειος κατάληψης της Μόρφου

Σαράντα τρία χρόνια μετά η Μόρφου απομακρύνεται. Όσοι από μας αναγιωθήκαμε Μορφίτες, μεγαλώσαμε με τον πόθο της επιστροφής, σπαράζει η ψυχή μας και η καρδιά μας. Θεριεύουν οι όποιες μνήμες των 43 αυτών χρόνων, κατανοώντας ότι κάθε μέρα που περνά ο αγώνας και η προσπάθεια γίνονται ακόμα πιο δύσκολοι.

Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση του ψηφίσματος των Μορφιτών στο Προεδρικό και τον Επίτροπο, Φώτη Φωτίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι παρ’ όλα αυτά «δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το ξεπούλημα της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία. Έχουμε υποχρέωση σε αυτούς που έφυγαν, στις γενιές που έρχονται, να επιμείνουμε, να συνεχίσουμε των αγώνα, ελπίζοντας ότι το συντομότερο δυνατό τούτος ο τόπος ο καμένος θα δει επιτέλους την ελπίδα να ανθίζει στη γη της Μόρφου, της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, σε ολόκληρη την Κύπρο».