ΑΚΕΛ για την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah al- Sisi σημειώνοντας πως “έχει ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς πολιτικής, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών αλλαγών και της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς”.

“Σημειώνουμε πως οι σχέσεις αυτές έχουν ιστορικό βάθος, έχοντας ως αφετηρία τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που είχαν αναπτυχθεί από τους Προέδρους Μακάριο και Νάσσερ στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Αυτές οι σχέσεις μπορούν και θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, στοχεύοντας στην ειρήνη, την κατανόηση και την συνεργασία στην ταραγμένη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου” τόνισε.

Σε ότι αφορά την τριμερής συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας που θα ακολουθήσει, η ανακοίνωση αναφέρει πως “είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Θέση του ΑΚΕΛ είναι πως, όπως και σε όλες μας τις συνεργασίες, θα πρέπει πάντοτε να καθοδηγούμαστε από τις αρχές του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία. Με βάση αυτό το πλαίσιο αρχών, στο επίκεντρο της προσοχής μας θα πρέπει να είναι μετατροπή της Κύπρου σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.