ΑΚΕΛ για αποφυλάκιση Ρίκκου: Να ελεγχθεί το Συμβούλιο Αποφυλάκισης

Αν κάποιος πρέπει να ελεγχθεί είναι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης για το πώς και πότε άσκησε τη διακριτική του ευχέρεια για την αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού σχετικά με την απόφαση της Βουλής για τις αποφυλακίσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε σχέση με την αποφυλάκιση του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τις αποφυλακίσεις, σημειώνουμε τα εξής:

Αυτό που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή είναι για την έμπρακτη παραχώρηση του δικαιώματος στον φυλακισμένο να καταθέτει αίτημα προς εξέταση έξι μήνες πριν αποκτήσει το δικαίωμα για αποφυλάκιση. Αυτό έγινε για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση που σημειωνόταν μέχρι την εξέταση του αιτήματος, η οποία πολλές φορές πρακτικά ακύρωνε την όποια δυνατότητα για υπό όρους πρόωρη αποφυλάκιση. Πρόνοια του Νόμου που υπήρχε από το 1996.

Η απόφαση για αποφυλάκιση ή όχι ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου Αποφυλάκισης. Αυτό αποφασίζει για το πώς χειρίζεται την κάθε περίπτωση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που υπάρχουν στο Νόμο. Το Συμβούλιο Αποφυλάκισης θέτει και τους όρους αποφυλάκισης.

Επομένως, αν κάποιος πρέπει να ελεγχθεί είναι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης για το πώς και πότε άσκησε τη διακριτική του ευχέρεια για την αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ αντέδρασε στην απόφαση του Συμβουλίου για αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έχοντας υπόψιν το σημαντικό αξίωμα που κατείχε και τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε.