ΑΚΕΛ: Αποφεύχθηκε η διασύνδεση παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με επίλυση του Κυπριακού

Αποφεύχθηκε η διασύνδεση παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ για το ψήφισμα του Σ.Α. για ανανέωση της θητείας της  ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι σε μεγάλο βαθμό πανομοιότυπο με το προηγούμενο. Αποφεύχθηκε η διασύνδεση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αλλά ο κίνδυνος παραμένει έχοντας υπόψη την επίμονη προσπάθεια, με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ, προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ψήφισμα ουσιαστικά υιοθετεί τη θέση του Γ.Γ. για τη διαφύλαξη των συγκλίσεων και ζητά αξιοποίηση του διορισμού της κ. Λουτ προς την κατεύθυνση της επίτευξης περαιτέρω σύγκλισης στα βασικά εκκρεμούντα ζητήματα, πάντα στη συμφωνημένη βάση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Γ.Γ. να υποβάλει έκθεση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προφανώς για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα υπό το φως της έκθεσης που θα του υποβάλει η κ. Λουτ για τα αποτελέσματα των επαφών της με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αν ο Γ.Γ. στην έκθεση του Οκτωβρίου αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θα ακολουθήσουν πολύ αρνητικές εξελίξεις. Μεταξύ άλλων, θα διατρέχουμε πλέον άμεσο κίνδυνο να μην ανανεωθεί ξανά η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο ή, στην καλύτερη περίπτωση, να υποβαθμιστούν οι όροι εντολής της και να μειωθεί δραστικά η αριθμητική της δύναμη.

Δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση τι ακριβώς είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην κ. Λουτ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν περιορίστηκε στην επεξήγηση του αφηγήματος του για το τι έγινε στο Κρανς Μοντανά αφού αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελε να ακούσει ο Γ.Γ. Εκείνο που θέλει να ακούσει ο κ. Γκουτέρες μια καθαρή δέσμευση ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τον τρόπο που ο ίδιος εισηγείται. Δηλαδή, με διαφύλαξη των συγκλίσεων, αποδοχή του πλαισίου του και διασταυρούμενη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων σε δύο τραπέζια με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συναντίληψης, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά την επίλυση των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων. Αν δεν γίνει αυτό και ο Πρόεδρος επιμένει σε όρους και προϋποθέσεις, στην έκθεση του Οκτωβρίου θα επισημοποιηθεί το αδιέξοδο. Αν δε αυτό συνοδεύεται με επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, οι συνέπειες θα είναι τραγικές καθώς η οριστική διχοτόμηση θα βρίσκεται προ των πυλών.